Viszik a lakásokat. És máshol sajnos a pénzt is

Ez történt a gazdaságban az év 16. hetében

BJASZ20141226023
2015.04.26. 17:12 Módosítva: 2015.04.26. 17:28
Jött némi új hír a csaló befektetési cégekről, a Quaestor esetében ezeket nagyon meg kell becsülni. Érkezhet a 15 százalékos szja is, és rengeteg új út, oda is, ahova nem is gondolnánk, mert nem is kell. Az EU rábólintott a paksi üzemanyag-beszerzésünkre, lesz disznóáfa, és jövőre talán Matolcsy vagyonbevallása is egy fokkal jobban igazodhat a valósághoz.

Néhány kisebb részlet kiderült a Quaestorról, ami azért nem is olyan kis dolog. 

Ha végignézzük hogy mit csinált a kormány, miután még épp a csőd előtt titokban kimenekítette a teljességgel érthetetlen indokból Qauestornál tárolt pénzét, akkor elég egyértelmű, hogy a Buda-Cashtől némileg, de Hungáriától mindenképp eltérően arra játszanak, hogy a Quaestor ügyeiről lehetőleg soha ne tudjunk meg semmit

Annyi azért most kiderült az Orbán helyett válaszoló Semjéntől, hogy az állam úgy látta helyesnek, ha összesen 258 milliárd forintot pörget ismeretlen arányban különböző brókercégeknél. Közben kicsit összekapott Lázár János és győri fideszes társa, Borkai Zsolt, azon hogy mennyi pénzt tartott Győr a Quaestornál. Itt mondjuk az ideges hangulaton túl nem derült még ki túl sok, kölcsönösen lehazugozták egymást és kész.

Apró mozaikok

Az OTP-nek nagyon jól jött ez az egész riadalom, sokan új ügyfél kereste náluk a biztonságot, de azért a vezérhelyettesük, Wolf László elmorfondírozott pár megválaszoltan kérdésen, mint hogy a Quaestornál: 

Volt-e egyáltalán kötvény? Ha nem volt, akkor az miért befektetési szolgáltatás? Ha viszont tiltott betétgyűjtés zajlott, akkor miért a Beva fizet? Az MNB bő három hónapja miért adott minderre engedélyt? Miért nem támogatja Magyarország a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlődését? Lényegében visszafizetünk mindent azoknak, akik éveken át rendkívül kockázatos termékbe fektettek, és bátorságukért magas hozamot kaptak egy szabálytalan kibocsátótól. Ha a magas hozamot és a kártérítést is megkapja valaki, vajon miért fogja legközelebb jobban megválogatni a befektetését? Ha pedig a szabályozók nem vállalnak felelősséget, nem viselnek kárt, akkor a Beva intézményében miért nincs fontosabb szerepe annak, aki fizet, vagyis a piacnak?

A Banszövetség hosszú bólogatás után most minden döntés után bemondta az így már pláne nem sokat számító véleményét, hogy a quaestorosoknak egy forint kárpótlás sem járna. 

A külügy közben nem árulja el, hogy Szijjártó Tarsolyhoz hasonlóan mely ismerőseinek adott még külön diplomata-útlevelet. Összesen több száz ilyen is lehet. Hozzájuk kapcsolódó hír még, hogy a középszerű költségvetéssel bíró győri focicsapat havonta 100 milliós mínuszt produkált, ha ezt nem teszi be továbbra is valaki a pénznyelő cégbe, akkor jövőre jó eséllyel a harmadosztályban sem indulhatnak.

Orgován Béla, a Quaestor 8 általánost sem végzett kamufőnöke viszont be se járt rövid uralkodása alatt a quaestoros cégeibe. Attól függetlenül, ha eltűnt valami papír, pénz vagy egyéb bizonyíték az igazgatósága alatt, és ez a rendőrségnek bármilyen szinten is tényleg probléma lesz, akkor Orgovánnak is az lesz. A Quaestor felszámolását mindenesetre már elrendelték, de ez évekig elhúzódhat még.

   15. heti záró 16. heti záró
BUX 21 327 22 420
OTP 5570 5848
Mol 14 425 14 900
Richter 4110 4600
Magyar Telekom 418 410

A többi befektetési szolgáltató csődjénél érdekes még, hogy az egyik Buda-Cash-vezető százmilliónyi készpénzt tartott valamiért otthon. Egyébként kasszafúróval kellett feltöretni a Bud-Cash páncélszekrényét, amiben készpénzben csak 80 millió forint volt. 

A karcagi fideszes vezetők heves szocialistázása is más színt kap utólag, ha már kiderült, hogy a Kun-Mediátor vezetője ülésenként ötezer forintért meghívott tagja volt a fideszes önkormányzatnak, és a csaló cége székhelyét is az önkormányzattól bérelhette a Blikk szerint. Nekünk megszólalt a Kun-Mediátor kisebbségi tulaja, aki állítja, hogy nem tudott az egészről és most már leginkább csak a gyerekei miatt retteg. 

Matolcsynak és alelnökének, Gerhardt Ferencnek pedig avagyonnyilatkozata nem stimmelt, utóbbinál vagy Gerhardt hazudik, vagy rejtély, hogy miért kap egymilliót egy olyan MNB-közeli tisztségért, amit be se tölt. 

Új utak, és némi adócsökkentés is

Nagyon sok új utat akarunk építeni. A korrupcióval erősen fertőzött iparágban nagyon furcsa, amikor azzal büszkélkedik a miniszterelnök, hogy a szakmai érvek ellenére nem felújítani akarunk utakat, hanem teljesen újakat felhúzni, oda is ahova nem különösebben kell. 

Az NGM azt jelentette be, hogy egy százalékponttal csökkentenék majd az szja-t, a disznó áfáját 5 százalékra vinnék le, és más, kisebb adókedvezményekben is gondolkoznak.

Az ingatlanpiac pedig eléggé beindult, őrülten drágulnak a lakások. Persze a kategóriák közt nagy különbségek lehetnek, de egy jó helyen lévő szép lakást gyorsabban lehet eladni, mint hogy az ember kimondaná, hogy ingatlanár-robbanás.

Böngészhet még érdekes híreket itt: