Az államadósságot csökkenti a Slovak Telekom privatizációjából a szlovák kormány

2015.04.27. 14:33

A szlovák kormány részben államadósság csökkentésre fordítja a Slovak Telekom (ST) jelenleg még állami kézben lévő kisebbségi részvénycsomagjának eladásából származó bevételét, írja az MTI.

Ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök közölte hétfőn, miután a várható bevétel elköltésével kapcsolatban eddig még nem hangzott el hivatalos bejelentés. Szlovákia államadóssága a GDP 54,6 százaléka volt tavaly, ezt 53,6 százalékra akarják leszorítani az idén. A Slovak Telekom (ST) jelenleg még állami kézben lévő 49 százalékos tulajdonrészét a pozsonyi és a londoni tőzsdén értékesítik. A tulajdonrész eladásából a kormány 1 milliárd euró bevételt vár.

Április elején döntött úgy a szlovák kormány, hogy az ST közvetlen állami tulajdonrészét (a vállalat 34 százalékos részvénycsomagját) is átcsoportosítja az eddig az ST 15 százalékos részvénycsomagját kezelő Nemzeti Vagyonalaphoz (FNM), amely feladatául kapja, hogy piacra dobja a részvényeket.

A szlovák nemzeti távközlési vállalat, az akkori nevén Slovenské Telekomunikácie, többségi résztulajdonát - 51 százalékos részvénycsomagját - még 2000-ben, megközelítőleg egymilliárd eurónak megfelelő összegért vásárolta meg a Deutsche Telekom (DT).