Új francia rekord: 3,5 millió munkanélküli

2015.04.27. 23:46

Újabb rekordot döntött a munkanélküliség Franciaországban, az álláskeresők 0,4 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban, és elérte a 3,51 millió főt, közli az MTI.

Elsősorban a fiatalok helyzete romlott, a kormányzati intézkedések ellenére körükben egy százalékkal nőtt a munkanélküliség. Az eredmény nem meglepő, miután két éve gyakorlatilag stagnál a francia gazdaság, tavaly és azelőtt is csak 0,4 százalékos volt a növekedés. A kormány szerint addig nem fog csökkeni a munkanélküliség, amíg a gazdasági növekedés nem éri el a GDP-arányos 1,5 százalékot - azt remélik, hogy ez még idén bekövetkezhet.

A kormány arra is számít, hogy a vállalkozásoknak a munkahelyteremtésért cserébe 2017 végéig nyújtott 40 milliárd eurós adókedvezményeknek köszönhetően is megfordulhat a tendencia.

Francois Hollande államfő három évvel ezelőtti megválasztása óta 586 600-zal nőtt az álláskeresők száma. Az államfő a munkanélküliség csökkentését jelölte meg legfőbb feladatának, és korábban jelezte, hogy ha ez nem sikerül, nem jelölteti magát újra 2017-ben.