Csúcsra pörgettük a déli nyitást

2015.04.28. 08:13

Főként az agrárágazat, a vízipar és az elektronika területén van jelentős előrelépési lehetőség a magyar-mexikói gazdasági kapcsolatokban - mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár Mexikóvárosban folytatott megbeszéléseit követően kedden telefonon az MTI-nek.

Magyar Levente elmondta, hogy látogatása a déli nyitás politikájának része, amely arra irányul, hogy a világ azon régióival, amelyek a magyar külpolitika fókuszából "kiestek" az elmúlt évtizedekben, Magyarország újból felvegye a kapcsolatokat és megerősítse a politikai-gazdasági együttműködést.

"A latin-amerikai térségben Magyarország első számú gazdasági partnere Mexikó, a két ország kereskedelmi forgalma az elmúlt 10 év alatt a tízszeresére, mintegy 1 milliárd dollárra nőtt. Ezen belül a magyar kivitel folyamatosan növekedett, ami olyan alapot nyújt a további együttműködéshez, amit mindenképpen szeretnénk kihasználni annak érdekében, hogy mind több mexikói vállalat Magyarországot válassza közép-európai termelési bázisául, illetve hogy még több magyar termék juthasson el a mexikói piacra, elsősorban az agrárium és a vízipari know-how, illetve az elektronika területén" - fogalmazott az államtitkár.

Rámutatott, hogy Magyarország ezt a közeledési szándékot politikai lépésekkel is alátámasztotta, így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban Mexikóvárosban magas szintű tárgyalásokat folytatott, és megnyitotta a magyar kereskedőházat, az emberek közötti kapcsolatot és a hosszú távú együttműködést erősítendő pedig a magyar kormány évente 40 mexikói diáknak biztosít teljes állami ösztöndíjat.

"Kapacitáljuk a mexikói kereskedelmi befektetési ügynökséget, a ProMéxicót arra, hogy a közép-európai irodáját Budapestre hozza. A közép-európai országok közül jelenleg is Magyarország Mexikó legfontosabb gazdasági partnere, így kézenfekvőnek tartanánk, hogy ha a V4-térséget szeretnék lefedni, akkor a kereskedelmi irodájukat Budapesten hozzák létre" - mondta.

Fontos eredménynek nevezte a mezőgazdasági együttműködés szempontjából, hogy két jelentős mexikói nagyvállalat, a világ legnagyobb kukoricatermesztőjének és kukoricaliszt-előállítójának számító Gruma, valamint a Grupo Bimbo sütőipari óriás érdeklődött a magyarországi lehetőségek iránt.