Tovább szigorodott a vasárnapi zárva tartás

DKOKO20110415022
2015.04.29. 08:21 Módosítva: 2015.04.29. 08:21
  • Tovább szigorított a parlamenti többség a vasárnapi zárva tartáson: már a világörökségi területeken sem nyithatnak ki az üzletek a hét utolsó napján.
  • A többi napon ugyanakkor reggel hat óra helyett már fél ötkor várhatják a vásárlókat a boltok.

Számos település eközben a turizmus érdekében enyhítésért próbál közbenjárni a kormánynál – írja az Mno.hu. Enélkül ugyanis a vasárnappal kapcsolatban épp azok a vállalkozások kerülnek lehetetlen helyzetbe, amelyeket a kormány eredetileg segíteni akart.

Bár még nincs itt az igazi szezon, a negatív tendencia már látszik

– mondta a lapnak Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere.

Nagyon sok üzlet ugyanis már jelezte, hogy nem tudnak majd kinyitni vasárnaponként a főszezonban. Alkalmazottat ugyanis ekkor nem állíthatnak be, családtagból pedig vagy nincs elegendő a bolt forgalmának kiszolgálására, vagy nincs meg a megfelelő szakképzettségük. Márpedig ez is feltétel.

A szövetség másfél hete levélben sürgette, hogy a kormány legalább a főszezonban, május és szeptember között engedélyezze a boltok vasárnapi nyitva tartását az üdülőhelyeken. Mint kiderült, a szervezet elnöksége egyhangúlag támogatta a megkeresést, választ azonban egyelőre nem kaptak a felvetésekre.

Mi ez a szigor? 

  • A hatályos szabályok szerint vasárnap csak a 200 négyzetméternél kisebb területű boltok lehetnek nyitva, de azok is csak akkor, ha a tulajdonos, vagy családtagja áll be dolgozni.
  • Emellett követelmény az is, hogy a pultnál vagy a pénztárnál dolgozónak szakirányú végzettsége legyen.

Az eredeti cél éppen az volt, hogy a multik helyett a kisebb üzleteket, családi vállalkozásokat hozzák helyzetbe, de a jelek szerint ezt nem sikerült teljesíteni.