Nem kell lefóliázni a trafikok ablakát

2015.04.30. 19:29

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (ND Zrt.) közleménye szerint a trafikokra vonatkozó szabályozás csak azt írja elő, hogy az utcáról vagy a trafikon kívülről a dohánytermék ne legyen látható, tehát csak a dohányárut kell eltakarni, de a trafik ablakát nem kell kötelezően lefóliázni.

A közlemény szerint mivel a Nemzeti Dohányboltok nem csak dohányárut árulnak, a termékek megfelelő elrendezésével meg lehet oldani, hogy ne kelljen fóliával eltakarni a cigit. Ehhez az dohányboltok Arculati kézikönyve is segítséget nyújt.

Az ND Nonprotfit Zrt. egyébként csak a koncessziós szerződésekben foglaltakat tudja ellenőrizni, de a dohánytermék eltakarásával kapcsolatos szabály nem ebben van benne, emiatt csak a hatóságok tudnak büntetést kiszabni.

A cég 3500 ellenőrzése során egyébként az derült ki, hogy 165 boltban nem volt rendben a cigik láthatóságával kapcsolatos szabályozás. A Nemzeti Dohányboltok a kiskereskedelmi boltok többségéhez képest egyébként biztonságosan működnek. Sok helyen megfigyelő kamerarendszereket, időzáras kasszarendszert működtetnek, van pánikgomb, vagy biztonsági őr.

Ez a szabály:

"A dohánytermék-kiskereskedelem folytatásakor mindenkor arra kell törekedni, hogy dohánytermék értékesítése a fiatalkorúak elől elzárt módon történjék, illetve dohánytermék a fiatalkorúak számára ne legyen hozzáférhető. A dohánybolt törvényi fogalma értelmében a dohánybolt olyan nem mozgó (és részekre bontás nélkül nem is mozgatható), más üzlettől elkülönült olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve."