Tiltott állami támogatást kaphatott a TV2

2015.04.30. 12:31

Az árbevétel-arányos, progresszív reklámadó kedvezményezettjei tulajdonképpen állami támogatást kaptak a magyar kormánytól, a kivételezett cégeknek vissza kellene adniuk ezt a pénzt  – valahogy így szól az Európai Bizottság napokban közzétett véleménye, amelyet a reklámadóblog idéz.

A TV2-nek azonban várhatóan mégsem kell majd a zsebébe nyúlnia az RTL Klubot büntető adó miatt, hiszen a szabályozás hamarabb változik, mint hogy az uniós vizsgálat lezárulna, elég valószínű, hogy eltekintenek majd a szankcióktól.

A  brüsszeli érvelés lényege amúgy az, hogy a progresszív adókulcs és a jogszabályba épített kiskapuk torzíthatják a piaci versenyt, az intézkedések nem tűnnek összeegyeztethetőnek a belső piaccal. A márciusban indult eljárás lezárultáig az unió fel is függesztette a progresszív adókulcs alkalmazását.

A cégek 2014. november 28-ig adóelőlegként összesen 2 640 100 000 forintot fizettek be, a beszedett teljes adóbevétel mintegy 80 százaléka egyetlen vállalatcsoporttól, az RTL Klubtól származik. Az EU jogértelmezése szerint pedig nemcsak a közvetlen pénzügyi transzferek jelenthetnek állami támogatást, hanem olyan adójogi szabályozás is, amely bizonyos vállalkozásokat szelektív előnyökhöz juttat, ezáltal az állami költségvetési bevételeket csökkenti.

Ha a bizottság megállapítja, hogy itt valóban versenytorzító állami támogatás történt, kötelezheti a kedvezményezetteket, azaz a kevesebb reklámadót fizető vállalkozásokat, például a TV2-t, hogy fizesse vissza a tiltott támogatások összegét.

Mindez azonban nem valószínű, hogy bekövetkezik, a reklámadóról szóló törvény még a vizsgálat lezárulta előtt módosulhat, a fenti szankciók alkalmazásától az EU várhatóan eltekint majd. Viszont az továbbra is kérdés, hogy a módosított reklámadó-szabályozás mekkora adómentes bevételi határt ír majd elő, ami alatt nem kell reklámadót fizetniük a reklámközzétevő adóalanyoknak.