Tízmilliárdokat bukott, azt mondta, nem nagy ügy

Ez történt a gazdaságban az év 17. hetében

DSZZS20150430007
2015.05.03. 13:55
Melyek voltak a hét legfontosabb témái a magyar gazdaságban? Melyek a legnagyobb kudarcok és sikerek? Oldalazott vagy kúszott a forint? Mennyit bukott Oroszország a szankciókon, hány bankot zár be a Raiffeisen, hány forint havi fizetéssel érezhetem magam a társadalom tetején? Összefoglaltuk a hét híreit.

Mi volt a három legfontosabb hazai gazdasági téma a héten?

1. A brókerbotrányok témája továbbra is pörgött. Szó esett például arról, hogy miért kellett kivételeznie a kormánynak a Quaestor károsultjaival, miért nem dobott hasonló mentőövet a Kun-mediátor ügyfeleinek. És hogy milyen üzenete van annak, ha az állam a végén mindig kimenti azokat, akik veszélyes üzleti befektetésbe vágnak.

2. Kétszer kellett nekifutni, de végül megszavazta a parlament azt a törvényt, ami a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kezelésébe utalta a nemzeti parkok földjeinek nagy részét. A dolgot sokan ellenezték, még a párton belül is, mivel nagyjából 150 ezer hektár termőföldet és erdőt vesznek így el a nemzeti parkok igazgatóságától és adnának oda a földalapnak. Mindezt úgy, hogy nem igazán tudtak érveket felhozni a változtatás mellett.

3. Egy darabig csend volt gazdasági bevándorló ügyben, most újra beizzította a témát a kormány. Orbán Viktor szerint Svédország után Magyarországot érinti leginkább a bevándorlás, a mi közösségünk azonban nem akar bevándorlókat látni. Varga Mihály idén július 1-jéig, azután pedig minden év február 1-jéig közzéteszi a számot: legfeljebb hány unión kívüli állampolgárt látunk itt szívesen.

Legnagyobb bukások:

  • A Raiffeisen majdnem minden második fiókját bezárni kényszerül, összesen 45-öt, annyira rosszul megy a cégnek. A jövőben főleg a privátbanki ügyfeleikre koncentrálnak majd.
  • Kezdenek becsődölni a kukás közszolgáltató cégek, most épp a gödöllői Zöld-Híd, hiszen veszteségbe hajszolták őket a rezsicsökkentéssel. Közben kirúgták az államosítás korábbi levezénylőjét.
  • Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV). Tíz olyan szerződést is találtak az Operaház gazdálkodásában, amiket indokolatlannak vagy túlárazottnak tartanak.
  • Látványos bukással zárul a milliárdos Töröcskei István kereskedőház-projektje is, nem függetlenül a részben állami tulajdonba vett Széchenyi Bank dicstelen végétől.

Legnagyobb sikerek:

A hét grafikonja:

Ez azt mutatja meg, hogy melyik jövedelmi tizedben mennyi az átlagos, egy háztartásra eső havi nettó jövedelem. Eszerint ha egy háztartásban 206 ezer nettónál több jut egy főre havonta, az már a legfelső 10 százalékba tartozik.

Csakhogy című kishírek rovatunk következik:

  
  • Csakhogy eleve nem kellett volna feltenni.
  • Csakhogy nem Varga Mihály, csak Fazekas Sándor miniszter ígéri.
  • Csakhogy nem lesz tőle olcsóbb az áram.
  • Csakhogy a magyar áremelkedés nem lesz olyan jelentős.
  • Csakhogy nem a Telekom az egyetlen mobilszolgáltató.
  • Csakhogy a gázolaj ára eközben nem változott.

Mi történt a héten a magyar piacon?

Leölték a bikát? Vérzett a pesti parkett? Zsákolták a profik a papírokat? Ütötték a forintot? Egyik sem. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 1,30 százalékos emelkedéssel zárt, viszonylag élénk, 20 milliárdos forgalom mellett, a nagyobb részvények közül csak a Telekom nem tudott erősödni, de a Mol és az OTP is két százalék feletti pluszban zárt. 

   17. heti záró 16. heti záró
BUX 22 612 22 420
OTP 6005 5848
Mol 15 050 14 900
Richter 4561 4600
Magyar Telekom 405 410

Az euró a hét elején 304 forint körül indított, majd a 300-as szint alá ment. Innen kúszott aztán vissza hét végére egészen 304,5-ig.

Fotó: teletrader

Hírek a nagyvilágból:

Az orosz elnök szerint 44 milliárd forintnyi befektetésektől esett el Oroszország tavaly március óta a szankciók és az alacsony olajár hatásaként, ugyanakkor az orosz gazdaság könnyen átlép ezen, szerinte kudarcba fulladt az a nyugati törekvés, amely az orosz gazdaság összedöntésére irányult.

Múlt héten Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kijelentései borúsabb képet festettek, azt mondta, hogy az orosz gazdaság veszteségei 25 milliárd euróra (7500 milliárd forint) rúgnak és ezek az idén a többszörösére nőhetnek. Amúgy az olajár esése és a rubel árfolyama miatt önmagában a Gazprom profitja is 86 százalékkal esettMoszkva pedig új utakat keres, hogy szövetségeseket szerezzen.

Leminősítette Görögországot a Moody's. Eddig is nagyon mélyen volt az államadós-besorolásban, most egy fokozattal lejjebb került.

Mi az, amiről még biztosan sok szó esik a következő hetekben?

A kormány benyújtotta a konvergenciaprogramot az EU-nak, ebben határozzák meg, hogy milyen számokat várnak a következő évekre, egészen 2018-ig. A korábbi évek terveinél a mostani optimistább, főleg a növekedés terén, erre alapozzák majd a hamarosan elkészülő jövő évi költségvetést is.