Átlagosan 207 forintra húzzák le a vásárlót

2015.05.05. 08:47

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) minden ötödik próbavásárlásánál többet mutatott a mérleg az áru valódi súlyánál. A hatóság szerint leginkább a nagyobb áruházláncoknál fordult ez elő, de a kisebb boltokban is belefutottak csomagolóanyaggal együtt mérő bolti alkalmazottakba, pontatlan mérlegekbe vagy másfajta trükközésbe. 

A tapasztalatok szerint egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt.

A többletszámolás oka

  • a legtöbb esetben az volt, hogy a mérést végző alkalmazottak a termék tömegébe a csomagolóanyagot is belemérték. Ez pedig szabálytalan, az a kereskedő, aki így jár el, megtéveszti a vásárlókat.
  • De szintén előfordult, hogy a valódi mennyiségnél azért mutatott többet a mérleg, mert pontatlanul van beállítva. Volt, hogy kisebb extrasúllyal trükköztek az üzletben, vagy a méréshez manipulált súlyt használtak.
  • Előfordult továbbá, hogy a mérlegeléshez használt súly aljára tettek egy érmét, amely miatt már nem a valós mennyiséget mutatta a műszer. De arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, hogy másként billenjen, az így mért mennyiség szintén nem valós.

Az NFH munkatársai több száz üzletben találkoztak olyan mérleggel, aminek a hitelessége az ellenőrzés idején már lejárt. A legtöbb ilyen szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordult elő. A vállalkozók sokszor azért nem hitelesítették a mérlegeket, mert nem tudták, hogy kétévente hitelesíteni kell.

A hatóság azt javasolja a vásárlóknak, hogy ha hasonlókat tapasztalnak, rögtön szóljanak az eladónak. Kérjék meg arra, hogy a mérleget nullázza le, miután a csomagolóanyagot rátette, vagy szólítsák fel a kereskedőt, hogy  a mérést a vásárlók számára is jól látható helyen végezze el, ahogy azt a törvény is előírja.