Vizsgálja az MNB, szabályosan mentenek-e a bankok

2015.05.07. 19:35

Vizsgálódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután olyan információkat kapott, hogy egyes hitelintézetek vagy pénzügyi vállalkozások az elszámolás és forintosításkor több árfolyamgátas ügyfelüknél megemelték a törlesztőrészleteket – írja az MTI.

A forintosítási törvény szerint az árfolyamgátas fogyasztók törlesztőrészlete 2015 februárjától a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdetétől számított hatvanadik hónapig nem haladhatja meg a 2015 januárjában esedékes törlesztőrészletet. Az MNB korábban határozottan kinyilvánította: 

ha egy pénzügyi intézmény megsérti az elszámolással-forintosítással kapcsolatos bármelyik jogszabályt, szankciót fog alkalmazni vele szemben.

A jegybank csütörtöki közleményében azt írja, a tudomására jutott információk szerint egyes árfolyamgátas ügyfelek havi törlesztőrészlete a továbbiakban emelkedni fog. Ezt az érintett pénzintézet az ügyfélnek kiküldött elszámolási értesítőben jelezte.

Az MNB fogyasztóvédelmi vizsgálat keretében ellenőrzi ezeket az információkat. Ezen kívül azt javasolják, hogy aki így járt, forduljon panasszal a pénzintézetéhez. Ha az intézet ezt a panaszt elutasítja, az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület hozhat ingyenesen jogorvoslati döntést az ügyben.

Mi pedig azt kérjük, ha önnek is megírta a bankja, hogy nőni fog a törlesztőrészlet, vagy bármilyen más okból elégedetlen – esetleg kifejezetten elégedett – az adósmentés eredményével, írja meg nekünk a történetét a tema+devizahitel@mail.index.hu címre.