New York állam leszámol a manikűrösök kizsákmányolásával

2015.05.11. 23:40

New York kormányzója vasárnap sürgősségi intézkedéseket jelentett be, hogy felszámolják az állam manikűröseinek életét megkeserítő munkaügyi állapotokat - írja a New York Times.

A lap múlt heti cikkében írt a New York állambeli manikűrösök munkakörülményeiről: a cikkből az derült ki, hogy olyan vegyi anyagokkal dolgoznak, amik komoly egészségkárosodást okozhatnak, de nem kapnak megfelelő védőfelszerelést, ráadásul sokszor nem fizetik ki őket.

Az intézkedések keretében a hatóságok szalonról szalonra járva fogják ellenőrizni a manikűrösök munkakörülményeit. A manikűrösöknek kötelezően maszkot kell majd hordania, és a szalonokat szabályos időközönként szellőztetni kell majd. A szalonokban több nyelven is - többek között koreaiul, kínaiul és spanyolul is - fel kell tüntetni a szabályokat. Ez utóbbira egyébként azért van szükség, mert a manikűrös szakmában sok első generációs bevándorló dolgozik.

A hatóságok azt is vizsgálni fogják, hogy milyen biztonsági szabályokat érdemes még bevezetni az iparágban. A munkavállalók egyébként sokszor azért nem is merik bevallani az ellenük elkövetett szabálytalanságokat, mert nincsenek bejelentve. Ilyesmiről a hatóságok egyébként nem érdeklődnek majd a vizsgálat során, azonban arról már szó lesz, hogy milyen jogok illetik meg a munkavállalókat.