Új boltlánc indul Magyarországon

2015.05.14. 10:51

A kötelező vasárnapi zárva tartás nagy nyertesei a benzinkutak, az itt lévő boltok ugyanis a jogszabály szerint nyitva maradhatnak akkor is, amikor a nagy üzletek nem.

A KDNP ötlete nagy lendületet adott a kutak boltjainak, a Molnál például a vasárnapi szabály bevezetése után 170 helyen nagyjából száz új termékkel bővült a kínálat, megjelentek az alapvető élelmiszerek, a hálózat harmadában pedig van pékáru is.

Új lánc indul

Lars Höglund, a Mol kiskereskedelmi ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta, az elmúlt két hónapban nemcsak több lett a vásárló, de egy egészen új vevői réteg is megjelent a kutakon.

KMFAX20130627019
Fotó: Gabriel Petrescu

Most pedig még egy lépést tesz azért a cég, hogy becsalja a vevőket, önálló márkát indítanak Fresh Corner néven. Lars Höglund szerint az lenne a cél, hogy ezekben a boltokban akár a mindennapi bevásárlást is el lehessen intézni a szokásos kisbolti árakon.

A felturbózott Mol-üzleteket először tíz kúton tesztelik, ha pedig bejön, átalakítják a benzinkutak jelentős részét. Azt mondják, ennek a lépésnek nincs közvetlen köze a vasárnapi zárva tartós szabályhoz, egyébként is belevágtak volna.

Csehországban is

A cég múlt héten jelentette be, hogy megnyitotta az első töltőállomását Prágában, és hogy idén további 80 benzinkutat nyit Csehországban. Most 192 kutat üzemeltetnek Slovnaft, Pap Oil és Lukoil márkanevek alatt Csehországban, az Eni-akvizíció lezárásával pedig az év végére összesen 317 töltőállomással a cseh üzemanyagpiac második legnagyobb szereplőjévé válnak.

Lars Höglund elmondta, a Mol a következő két évben befejezi a cseh hálózat arculatváltását, és két márkára egyszerűsíti le azt: a Molra és a Pap Oil-ra, a kutak kétharmadán lesz Mol-felirat. A kiskereskedelmi igazgató bízik benne, hogy még az év vége előtt újabb akvizíciót jelenthetnek be a kisker üzletágban.

A válság után az üzemanyag iránti kereslet kezdett visszaesni, de 2014-ben megállt a csökkenés a régió több országában is. Főleg a gázolajat kezdték el venni , azokban az országokban pedig, ahol az LPG- nek kiemelkedő részesedése van, például Szerbiában, csökken az LPG iránti kereslet. Az alacsonyabb üzemanyagárakat szintén érezni a forgalmon.