A kormány is nagy Balaton-rajongó lesz

2015.05.15. 21:57

A turisztikai célokat szolgáló összes forrás közel egynegyede jöjjön a Balatonra, amennyivel az üdülőrégió hozzájárul az ország turisztikai bevételéhez ez egy megcélozható és reális cél

- mondta a balatoni fejlesztéseket érintő tervezetről Dányi Gábor, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén Siófokon.

A kormány közeljövőben tervezett kihelyezett ülésén kívánja tárgyalni a pillanatnyilag tárcaközi egyeztetésen lévő, a Balaton fejlesztés-politikájáról szóló javaslatot - derült ki Dányi beszámolójából. A helyettes államtitkár elmondta, a korábbi fejlesztési ciklusban az üdülőrégió 180 települése mintegy 198 milliárd forintnyi forráshoz jutott, ami mindenképpen elérhető lesz a mostani fejlesztési ciklusban is.

A Balaton fejlesztéspolitikájáról készülő kormány-előterjesztésről kifejtette, annak három lényeges pontja van.

  • Az első, a BFT által elkészített fejlesztési stratégia elfogadása, ami már megtörtént.
  • A második a forrásallokáció, vagyis a célok megvalósításához szükséges forrás előteremtése. 
  • A harmadik a célok elérésében fontos szerepet betöltő húzóprojektek megnevezése.

A következő fejlesztési célokra készülnek pénzt adni:

  • az "Egészséges Balaton",
  • a "Legbiztonságosabb tó",
  • illetve közlekedési feladatok megoldására.

Ezekkel kapcsolatban a kormány olyan döntést hozhat, amellyel felkéri a minisztereket arra, hogy a pályázati felhívásaikban tegyenek megfelelő forrásokat elérhetővé a balatoni stratégiában megfogalmazott célok elérésére - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) nevű támogatási programban is prioritást kapott 104 milliárd forintos kerettel a turisztika, azon belül a nemzeti kastély- és várprogram, amire mintegy 60 milliárd forintot kívánnak fordítani, és amely érinti a balatoni régió több várát, valamint a keszthelyi Festetics-kastélyt is.