Varga: Nincs okunk leváltani Vida Ildikót

2015.05.18. 07:35

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná; az erről szóló sajtóhírek kacsák - mondta Varga Mihály vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában. A nemzetgazdasági miniszter szerint "nincs olyan kormányzati szándék, hogy most azonnal el kelljen bocsátani".

Varga Mihály elmondta, hogy a reklámadó azért nem kapott helyet a jövő évi költségvetésben, mert a 100 millió forintos adómentességi értékhatárt még mindig túl magasnak tartja az Európai Bizottság, a testülettel a kormány folytatja a témában az egyeztetéseket. Az 5,3 százalékos kulcs viszont nem fog változni, azt az Európai Bizottság nem kifogásolja.

Arra a felvetésre, hogy a brókerbotrányok miatt extra teher hárul a bankokra, a miniszter elmondta: a 32 ezer Quaestor-károsultat kártalanítani kell a megemelt 100 ezer eurós összeg erejéig, az "ő életükkel nem lehet játszani". A Quaestornak jelentős ingatlanvagyona van, az ennek értékesítéséből származó bevétel meg fogja téríteni a bankok által befizetett összeg nagy részét vagy majdnem egészét, vélte Varga Mihály.

A miniszter úgy vélte, hogy 2016-ban a növekedés többletforrásait arányosan osztják el adócsökkentésre, beruházásokra, valamint béremelésre. A kormány 120 milliárd forint bevételt tervez állami vagyon értékesítéséből jövőre. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály kifejtette: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál nem vagy kevéssé használt állami ingatlanok eladásából, a Földművelésügyi Minisztériumnál pedig a 3 vagy 10 hektár alatti földek eladásából számítanak bevételekre. Az így befolyó forrásokat meglévő és induló beruházásokra fordítják.