Hárommilliárdot csalt el a vasazó bűnbanda

2015.05.19. 13:57

Hárommilliárdos kárt okozott a költségvetésnek egy vasipari termékekben utazó áfacsaló bűnbanda, a NAV egy évnyi felderítő munka után csapott le a szervezetre.

A csaló cégeket egy debreceni férfi irányította, Szlovákiából vasipari termékeket, szerszámgépeket, alkatrészeket szereztek be, majd Magyarországon, stróman cégeken keresztül, számlázási láncokon átfuttatva adták tovább.

A bűnszervezet papíron többször is betette a körforgásba az árut, amely után jogosulatlanul visszaigényelték az áfát, ténylegesen azonban azt a kamionok egyenesen a szervezethez tartozó cégek debreceni telephelyére szállították, ahonnan tüzépekhez, építőipari vállalkozásokhoz jutott el. A bűnszervezetben elkövetett gazdasági csalásban 60 cég vett részt.

A pénzügyi nyomozók által szervezett akcióban öt megyében - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Csongrád és Fejér - 40 helyszínén 180 nyomozó, pénzügyőr, adórevizor vett részt.

Az egyik budapesti irodában 11 személy nevére kiállított hamis román személyi igazolványt, jogosítványt és adókártyát foglaltak le. Elkoboztak még 25 darab bankkártyát is. Lefoglaltak öt mikrobusznyi iratot és 20 számítógépet is.

Az okozott kár akár meg is térülhet, hiszen nagyértékű ingatlanokat, vagyontárgyakat, autókat foglaltak le, bankszámlákat zároltak közel hárommilliárd forint értékben. Eddig nyolc személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül ötöt a Debreceni Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezett.