Jobb lesz hazamenteni a kisíbolt pénzt

2015.05.23. 07:57 Módosítva: 2015.05.23. 09:14

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jövőben kedvezőbb adókulccsal lehet majd legalizálni a külföldről hazautalt pénzeket. Már egy év után olcsón hozzájuthat az adóamnesztia keretében külföldről hazautalt jövedelméhez az a magánszemély, aki stabilitási megtakarítási számlát (smsz) nyit, csupán 10 százalékot kell adóznia.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatban szerepel ez a változtatás, és minden 2015. július 1. után nyitott számlára érvényes lesz. Az adóamnesztia lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb 5 millió forintos összeg származását és a közteher megfizetését nem firtatja az adóhatóság, ha meghatározott feltételekkel öt évre államkötvénybe fektetik a pénzt.

A benyújtott törvényjavaslat szerint a számla egy éven belüli feltörésekor 20, egy éven túlinál 10 százalék adót kell fizetni. Most, ha valaki az első három évben kiveszi a pénzt, az összeg kétszerese adózik 16 százalékkal, a negyedik év előtt a kivett pénz, míg az ötödik előtt ennek fele adózik 16 százalékkal. Az ötödik évtől az összeg adómentessé válik, miközben a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik. A változtatásra azért van szükség, hogy a többnyire adóparadicsomokból hazautalt jövedelmeket minél előbb "bekapcsolják a gazdaság vérkeringésébe".

Korábban volt egy hasonló adóamnesztia, akkor 10 százalékos adókulcs mellett közel 100 milliárd forintot utaltak haza. Az smsz 2013 decembere óta érhető el, eddig 45 milliárd forint érkezett.