M7: végre táblával is jelölik, hogy innen fizetni kell

2015.05.26. 08:22 Módosítva: 2015.05.26. 18:05

Öt hónappal a fővárosi körgyűrű fizetőssé tétele után végre táblákkal is jelölik az M1-M7-es bevezetőn, hogy honnan következik fizetős útszakasz, közölte a fizetőssé tétel ellen korábban tiltakozó Wittinghoff Tamás. A budaörsi polgármester szerint viszont a táblák olyan kicsik, hogy alig lehet őket észrevenni.

Most is cáfol az NFM

"Budaörs polgármesterének újbóli alternatív világmagyarázatával szemben a fejlesztési tárca semmilyen, meg sem történt mulasztását nem ismerte, nem ismerhette el a hiányolt egérúti táblák kihelyezésével. Ebben az ügyben ugyanis kizárólag az érintett útszakasz kezelője, a BKK Közút Zrt. járhatott el. A díjköteles szakasz kezdetét jelző táblákat a fővárosi társaság helyezte ki április végén.Budaörs polgármestere egy nem létező alapelv alkalmazását kéri számon, abból a nyilvánvalóan hibás feltevésből kiindulva, hogy Budapest megye lenne. Vélelmeivel szemben azonban semmiféle rendelkezés nem szól arról, hogy bárhol az országban, bármelyik gyorsforgalmi út a megyehatár utáni első lehajtóig ingyenesen használható lenne. A megyei matricák februárban véglegesített rendszerében az egyes megyei matricák valóban a megyehatárokon túl érvényesek. A konkrét esetben ez azonban „csak” annyit jelent, hogy a Pest megyei matricával rendelkező autós nem csupán megyehatárokon belül, hanem egészen a Fejér megyei Martonvásárig is használhatja az M7 autópályát. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra kéri Wittinghof Tamást, hogy hagyjon fel az alaptalan vádaskodással, az autósok indulatokat keltő félretájékoztatásával." 

Wittinghoff Tamás egy hónappal ezelőtt adott ki közleményt arról, hogy az említett bevezető szakaszon csapdába csalják a gyanútlan autósokat, hiszen a kormányrendelet szerint a budapesti városhatár előtt fizetőssé válik az autópálya, amelyre semmilyen tábla nem figyelmeztet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akkor is néhány órán belül kiadott egy cáfolatot.

„Nincs csapda az Egér úton” címmel, idézi fel a cáfolatot Wittinghoff Tamás, aki szerint úgy tűnik, a szaktárca mégis elismerte a hibát, mivel a napokban több új táblát helyeztek ki a kifogásolt szakaszokon. A polgármester szerint olyan kicsiket, hogy alig lehet őket észrevenni.

Wittinghoff azt írja, hogy az idén bevezetett megyei matricák nem a szóban forgó megye határa előtti utolsó, hanem a határt követő első lehajtóig érvényesek, mivel azonban fővárosi matrica nincs, vagyis Budapesten belül elvben nem fizetősek az utak, a díjmentességnek a megyehatár utáni első lehajtóig kellene tartania.

Ám az M1-M7-es autópálya esetében ez nem így van, és már az Egér úttól fizetni kell, ráadásul egy olyan szakaszon, amelyet nem is az autópálya-kezelő tart fent, hanem a fővárosi önkormányzat tulajdona, bevezető út minősítéssel.

Szerinte a táblák kihelyezésével a fő probléma nem oldódott meg: továbbra is kell Pest megyei matricát venniük azoknak, akik csak a fővárosban használják az autópálya bevezető szakaszát, és a határt követő első lehetséges alkalommal, a budaörsi benzinkútnál lehajtanak. Ezért a polgármester továbbra is azt követeli, hogy a budaörsi benzinkútig lehessen ingyenesen használni az M1-M7-es autópályát.