Elmeszelte GVH a Varga-gyógygombásokat

2015.05.29. 15:08

Megbírságolta a versenyhivatal a Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft.-t, közismertebb nevén a Varga gyógygombákat áruló céget, mert azt sugallták, hogy a gombáik kicsit is tudnak gyógyítani bármiféle bajt az emberi szervezetben. Ez ugyanis sajnos a legkevésbé sincs így.

Hét éve a GVH már megbüntette ugyanőket a VitanaX és a Vitanax-PX4 nevű étrendkiegészítőik reklámozása miatt. Ennek az lett a következménye, hogy a Max-Immun Rák- és Immunkutató visszafogta a nyilvános reklámozást és csak a honlapjára tett fel, egyébként jogilag nem kifogásolható leírásokat, idézi az MTI a GVH-t. Jó tudni, hogy egy 120 szemes Vitanax-PX4 nevű termék ára most például jellemzően több mint 11 ezer forint

Nagy kópék voltak ezek a gombások

Főleg nyomtatott újságokban hirdették viszont hamiskásan a gombás termékeiket. Ezek jó része úgy épült fel, hogy általános információkat közöl különböző betegségekről, azok hatásmechanizmusáról, elterjedtségéről valamint az azokkal kapcsolatos gyógyászati felfogásokról. Ezt követően további információkat ad arról, hogy az adott betegséggel kapcsolatban milyen típusú gyógygombákról, gyógygomba kivonatokról vannak pozitív tapasztalatok, milyen gyógygomba kivonatok bizonyultak eredményesnek az adott betegséggel szemben.

Végül mindig odatettek honlapokat, telefonszámokat, címeket, ahol a fogyasztók további információkat kaphatnak az adott betegségről, a gyógygomba kivonatokról és a gyógygomba kivonatok hatásosságát alátámasztó eredményekről. Ebből pedig azt hihették a beteg emberek, hogy az adott betegségre bármennyire is jók lehetnek a cég kifogásolt termékei.

Egyébként ez régebbi ítélet, egyszer már megbüntették 2011-ben őket 8 millióra, de a GVH akkor nem gyűjtötte össze a bíróság számára is elég jól a bizonyítékokat, ezért új eljárásra kötelezték őket. Ez zárult le most egy ötmilliós büntetéssel.