Soha nem tartottunk ennyi készpénzt

2015.05.29. 09:53

A jegybank adatai szerint a lakosság minden eddiginél több megtakarítást tart készpénzben. Március végére több mint 3000 milliárd forintot és csaknem 260 milliárd forintnyi devizát halmoztak fel otthon, hivatkozik az MNB-re a Világgazdaság.

A bajban lévők csak még nagyobb bajban vannak

Legutóbb a válság előtt volt olyan kevés adósságuk a magyarországi háztartásoknak, mint most. Pontosabban: a háztartások 8458,7 milliárd forintra csökkent összesített kötelezettségállománya 2007 decembere óta a legalacsonyabb érték. Ennek nagyjából fele forintalapú ingatlanhitel, fele fogyasztási hitel, devizahitel szinte alig maradt. 

Ez azonban feltehetőleg nagyon egyenlőtlenül oszlik el, hiszen bár a lakossági kötelezettségek mennyisége csökken, azok viszont, akik tartoznak, egyre rosszabb helyzetben vannak. Van például a háztartásoknak még 690 milliárd forintnyi egyéb tartozásuk is, ebből 550 milliárd forint volt a meg nem fizetett adó és járulék, 30 milliárd forinttal több, mint egy éve. Ráadásul a forintosítás után épp éppen a hátralékos adósok azok, akik nem számíthatnak a törlesztőrészletek csökkenésére.

Sokkal gazdagabbak lettek a gazdagok

Azok a háztartások viszont, amelyeknek nincs adósságuk, egyre nagyobb vagyont halmoznak fel. A 37 800 milliárd forintos pénzügyi eszközállomány 8 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit, vagyis egy átlagos háztartásban – legalábbis a statisztika szerint – 9,2 millió forintnyi megtakarítást tartanak. A megtakarítások növekedése viszont aligha egyenletes: a vagyonosabb ügyfélkörnél gyorsabban nő a megtakarítások mennyisége.

A Blochamps kutatásai szerint az idén is várhatóan 400 milliárd forinttal nő majd a privátbanki megtakarítások volumene, ami 13 százalékos bővülést jelentene éves szinten. A lakossági megtakarítások csaknem tizedét birtokló privátbanki ügyfélszámlák száma ugyanakkor nem éri el az 50 ezret sem, és mivel egy ügyfélnek több helyen is lehet számlája, a tényleges ügyfélkör ennél is kisebb lehet.