Öt százalékkal drágul a cigi jövő májustól

D  MJ20130619038
2015.06.02. 07:28

Iparági becslések szerint nagyjából öt százalékkal drágul majd egy doboz cigaretta ára jövő májustól, amikor az új uniós dohánypiaci szabályozás Magyarországon is hatályba lép – derül ki a Nol.hu cikkéből. A 19 helyett 20 szálat tartalmazó dobozok méretén nem kell majd változtatni, mert a gyártók meg tudják oldani, hogy több szál változtatás nélkül elférjen az eddig használt dobozokban.

Arra nincs esély, hogy a gyártók "plusz egy szál ingyen" jellegű akciókkal tartsák meg a régi árakat, mert a törvény tiltja, hogy az átállás után bármilyen többletfogyasztásra ösztönző reklámkampányt indítsanak. Az uniós rendelet célja egyébként az, hogy a több szálat tartalmazó, drágább dobozokat kevesebben vegyék majd meg.

A törvény szerint a doboz eddiginél jóval nagyobb részén lesz dohányzástól elrettentő kép (rákos tüdő, torok, stb.), ezért a gyártóknak mindenképp pluszköltség lesz a csomagolás újratervezése. Az új szabályozás az ízesített termékeket is betiltja, ez alól egyedül a mentolos cigi a kivétel, amit csak 2020 után tiltanak be.

A sodrós dohány kiszerelését is újraszabályozza a tervezet: eszerint 30 és 50 gramm között lehetne egy sodrós csomag, az indoklás szerint az utóbbi időben terjedő vödrös kiszerelés terjedését állítanák meg így. Ez egyébként azért érdekes, mert a dobozosnál pont azért teszik kötelezővé a nagyobb és drágább kiszerelést, hogy egyszeri vásárlást csak drágábban lehessen megúszni, a törvényalkotó szerint emiatt pedig kevesebben szoknának rá a dohányzásra.