Az USA alig érzi meg az orosz szankciókat

2015.06.03. 18:10

Az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére virágzik az amerikai-orosz kereskedelem - írja az MTI a Der Spiegel legfrissebb számára hivatkozva.

A német hetilap információi szerint miközben a szankciók az európai cégek számára nagy problémákat okoznak, egyes amerikai versenytársaik továbbra is jó üzleteket csinálnak orosz partnereikkel.

A Der Spiegel orosz statisztikai adatokat ismertetett, amelyek szerint az amerikai-orosz árucsere 2014-ben 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így 29,2 milliárd dollárt tett ki. Ezzel szemben az Európai Unió tagállamai és Oroszország közötti kereskedelem 9,7 százalékkal csökkent, 377,3 milliárd euró volt.

Putyin megosztásra használja

A lap felidézte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tavaly decemberi beszédében orosz statisztikai adatokat ismertetve rámutatott, hogy miközben az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem jelentősen bővül, a Németországgal folytatott kereskedelmi forgalom csökken. A lap szerint Putyin

az eltérő irányú folyamatokról szóló adatok révén megpróbál éket verni Amerikai és Európa közé,

tudva, hogy nem egy uniós tagország, köztük Görögország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország szkeptikusan viszonyul a szankciókhoz, és sok német gazdasági vezető is kételkedik azok értelmében és sikerében.

Frank Schauff, a több száz Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot összefogó Association of European Businesses (AEB) üzleti érdekképviseleti szervezet ügyvezetője a Der Spiegelnek elmondta, hogy "az amerikaiak erős nyomást gyakoroltak Európára, hogy kemény szankciókat vezessenek be" Oroszország ellen, ők viszont bővítették az Oroszországgal folytatott kereskedelmüket, ami "figyelemre méltó".

Az európaiak azzal vigasztalják magukat, hogy részesedésük az orosz külkereskedelemben még mindig majdnem 50 százalékos. Az Egyesült Államok részaránya viszont csupán 3,7 százalék, és "Washingtonnak ezért könnyebb szankciókat kivetni" - mondta Frank Schauff.

Ázsia és az USA egyszerre jár jól

A Der Spiegel szerint a szankciók hatására az idei első két hónapban éves szinten harmadával zuhant az EU Oroszországgal folytatott külkereskedelme, az amerikai-orosz áruforgalom viszont csak 6 százalékkal mérséklődött.

Ezzel kapcsolatban az oroszországi amerikai kereskedelmi kamara elnöke, Alexis Rodzianko a Der Spiegelnek azt mondta, hogy az amerikai szankciók olyan területeket érintenek, amelyeken korábban is csekély volt a kereskedelmi forgalom, ilyen például a katonai, hadászati termékek piaca.

A lap hozzátette, hogy amikor az amerikai gazdaságnak fontos ügyről van szó, akkor

a nyugati szuperhatalom szünetelteti az Oroszországgal folytatott új hidegháborút.

Így például a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat az Avisma nevű orosz titántermelő cégtől szerzi be a futóművekhez és a hidraulikus berendezésekhez szükséges alapanyag 40 százalékát, és Moszkvában 1200 mérnököt foglalkoztató fejlesztési központot üzemeltet, az Orbital Science nevű amerikai társaság pedig januárban milliárd dolláros nagyságrendű szerződést kötött az Energomasch nevű, hajtóműveket gyártó orosz céggel arról, hogy hajtóművet vásárol 60 darab Antares típusú amerikai hordozórakétához.

Mindeközben a német cégek kettős nyomás alá kerültek: egyrészt küzdenek az Oroszország elleni uniós szankciók hatásaival, másrészt annak következményeivel, hogy a Kreml meghirdette a "Go-East" (irány Keletre!) stratégiát. A lap szerint így a németek egyszerre figyelhetik meg az "ázsiai és amerikai konszernek győzelmi menetét" Oroszországban.

A szankciók Magyarországra gyakorolt hatásairól itt írtunk bővebben.