Javított az OECD az idei kilátásainkon

2015.06.03. 11:29

Nagyobb lesz a hiány a kormány által vártnál, de 3 százalékos lehet az idei magyar növekedés, ami jövőre jócskán lassul majd – áll az OECD friss Economic Outlook-jában. Ez egyébként egy félévente frissített előrejelzés az OECD-országok főbb mutatóira.

Részletesebben 2,8 százalékos hiányt várnak valójában a kormánytól, hiába mondtunk a költségvetésben csak 2,4 százalékot. Ehhez tartozik, hogy azt várják, hogy megint semmit nem fogunk csökkenteni az államdósságon – mondjuk már nem is beszélünk róla –, azaz a 76,9 százalékos GDP-arányos eladósodottságunkhoz képest 2015 végén 76,7 lehet a növekedés mellett is.

A növekedésnél pesszimistábbak, mint a kormány, amely 3,1 százalékos növekedéssel tervez, az OECD szerint ez 3 százalék lehet. Ezt erőteljesnek jelzik a többi OECD-országhoz képest. 

Kilő az infláció

Az idei évre 0,2 százalékos deflációt vár a szervezet, de jövőre szerintük a kormány számításainál sokkal jobban, 1,6 százalék helyett 2,7 százalékkal fog feltörni a rendre hatósági árakkal mesterségesen leszorított hazai infláció. 

A foglalkoztatásban a közmunkával együtt azt becsülik, hogy még kevesebb munkanélküli fog megjelenni, lassulni fog a magyarok belső fogyasztása, és közben a jegybank is kamatemelésre kényszerülhet. Emellett nem tetszik nekik annyira az alacsony jövedelműek magas adóztatása, és ők is leírták újra, hogy komoly szerkezeti átalakításokra lenne szüksége a magyar gazdaságnak a hosszabb távú célokért.