Görögország egy részletben törlesztene az IMF-nek

2015.06.04. 20:24
A görög kormány értesítette a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy azt tervezi, összevonja a júniusban esedékes fizetési kötelezettségeit és egy összegben törleszt a hónap végén - erősítette meg a görög lapértesüléseket Gerry Rice, az IMF szóvivője csütörtökön Washingtonban.

Közleményében Rice emlékeztetett arra, hogy az IMF igazgatótanácsának egy, az 1970-es években meghozott határozata értelmében a tagállamok kérhetik az egy naptári hónapban, de több részletben esedékes tőketörlesztésük összevonását. Ez a lehetőség nem vonatkozik a kamattörlesztésre, írja az MTI.

Ezt a lehetőséget eddig egyszer használták, még az 1980-as évek közepén Zambia. 

Rice közlése szerint a görög döntésnek az a célja, hogy kezelje a rövid időn belül több kifizetéssel járó adminisztratív nehézséget. 

Június 5. és 19. között Görögországnak 1,5 milliárd eurót kellene átutalnia a valutalapnak. Az első, 300 millió eurós részlet kifizetése pénteken lenne esedékes, a következők pedig 12-én, 16-án és 19-én. A görög kormánynak így pénteken nem kell átutalnia a 300 millió eurót, hanem június 30-án egy összegben teljesíti fizetési kötelezettségeit.

Névtelenül nyilatkozó görög tisztségviselők szerint maga az IMF sürgette Görögországot, hogy használja ki a részletek összevonásának és a teljes összeg hónap végén történő törlesztésének lehetőségét, amivel egy időre enyhítheti a görög államkincstárra nehezedő intenzív nyomást. Csütörtökig Athén ellenállt ennek a lehetőségnek, mert attól tartott, hogy egy ilyen döntéssel azt az üzenetet közvetíti, miszerint az országnak nincs pénze fizetési kötelezettségeinek teljesítésére. Ennek következményeként pedig még tovább gyorsulna a bankbetétek kivonása. 

A görög tisztségviselők most azt állítják, hogy a részletek összevonása azt jelenti, közel állnak a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodáshoz. 

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak.

A héten felgyorsultak és a legmagasabb politikai szintre kerültek az egyeztetések, amelyekbe még a francia államfő és a német kancellár is bekapcsolódott az érintett felek első számú vezetői mellett. 

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a szerdai brüsszeli tárgyalások után várhatóan a napokban, talán már péntek este, ismét összeül Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurócsoport elnökével.