Horvát műtrágyagyárat vehet a MET

2015.06.08. 12:23

A MET Magyarország Zrt. (korábbi nevén Mol Energiakereskedő Kft.) és a horvát földgáz értékesítő vállalat (PPD) hamarosan befejezi a kutinai Petrokemija műtrágyagyár előzetes átvilágítását és várhatóan ajánlatot tesz a vállalat megvásárlására - írja az MTI a Vecernji List horvát napilap hétfői számára hivatkozva.

A kormány még márciusban tárgyalt az INA-val és a PPD-vel, hogy azok a műtrágyagyár adóssága fejében részesedést szerezhessenek a vállalatban. A Petrokemija ugyanis 320 millió kunával (közel 14 milliárd forinttal) tartozik a két cégnek. A kormány akkor a követelések fejében felajánlotta a részvények 44 százalékát.

Egy hónappal ezelőtt meg is érkezett a vételi szándéknyilatkozat és elkezdődött a vállalat átvilágítása, de az INA helyett a magyar MET tett ajánlatot a műtrágyagyárra, amelynek a Mol 40 százalékban tulajdonosa (INA-ban a Molnak 49,1 százalékos részesedése van).

Lapértesülések szerint a horvát kormány kész arra is, hogy eladja többségi tulajdonát a Petrokemijaban, amivel már tavaly is próbálkozott, de az akkori potenciális vásárlók az utolsó pillanatban visszavonták ajánlataikat. A kabinet azután sietett a műtrágyagyár segítségére, miután két évvel ezelőtt a nyugdíjalap feltőkésítette a vállalatot, de a részvényjegyzési időszak harmadik fordulójában már nem mertek tovább kockáztatni.

A lap úgy tudja, hogy amennyiben a PPD és a MET nem ad be kötelező érvényű ajánlatot - és egyelőre más érdeklődő nincs is a műtrágyagyár iránt -, a Petrokemiját nagy valószínűséggel felszámolják. A vállat stratégiai fontosságú, a bruttó hazai össztermék (GDP) 0,9 százalékát adja és több állami vállalat jövője is függ tőle.