Soha nem volt még annyi tej, mint idén

2015.06.08. 07:59

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) becslése szerint tejből, sajtból és vajból is rekordszintet ér el idén a világ termelése, az árak pedig csökkennek, írta a Világgazdaság.

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO globális tejárindexe májusra 167,5 pontra esett, ez a legalacsonyabb 2009 októbere óta. A chicagói árutőzsdén (CBOT) a tejre vonatkozó jövőbeni kötések 12 hónap alatt 22 százalékkal estek vissza. Eközben az európai termelők jelentősen növelik tejkibocsátásukat, miután áprilisban harminc év után megszűnt az uniós tejkvótarendszer.

A tejtermelésben szerepet játszó állattállomány világméretekben jelentősen, több mint 32 százalékkal növekedett az elmúlt negyven évben. A globális termelés több mint felét az Európai Unió, Kína, és az Amerikai Egyesült Államok adja.

A 2012-es globális tejtermelés 740 millió tonna volt, ez a szakértők szerint egy évtized alatt mintegy 23 százalékkal fog növekedni. Ennek megfelelően a világ teljes tejtermelése a várakozások szerint 2022-re elérheti a 950 millió tonnát.