MNB: Ezt nem mi csináljuk, csak az alapítványaink

2015.06.15. 16:14

"Az MNB nem folytat bújtatott monetáris finanszírozást az alapítványain keresztül, hiszen az alapítványok a befektetési döntéseiket az MNB-től függetlenül hozzák meg. Esetleges állampapír-vásárlásaik esetén eleve kizárt a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése" - érvelt a jegybank hétfőn.

Miután kiderült, a Pallas Athéné Animae, a Pallas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae összesen 57,15 milliárd forintnyi lakosságnak szánt állampapírt zsákolt be az utóbbi időben.

Bár az Európai Központi Bank szigorúan tiltja a monetáris finanszírozást, vagyis hogy az állam a jegybankon keresztül saját magát hitelezze, az MNB álláspontja szerint ez fel sem merülhet, hiszen nem közvetlenül a jegybank vásárol állampapírt. Azt állítják, hogy az, hogy általuk létrehozott alapítványok mit csinálnak, tőlük teljesen független.

Az MNB csak a pénzt adja az alapítványoknak, ezután pedig megszűnnek a juttatott vagyonnal kapcsolatos jogosultságai. "Az alapítványok az alapítótól függetlenül működő és gazdálkodó szervezetek, így az alapítónak nincsen és nem is lehet ráhatása az alapítvány működésére, gazdálkodására, - ideértve természetesen - az alapítványok által eszközölt befektetéseket is" - írták.