Jól keresett a lakosság a tőzsdén tavasszal

2015.06.16. 08:59

Több mint 100 milliárd forintot nyertek kisbefektetők tavasszal a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - írja a Világgazdaság.

A BÉT teljesítményét mutató tőzsdeindex, a BUX három és fél hónap alatt több mint 45 százalékot nőtt. A jegybank adatai alapján ebben az időszakban a lakossági kisbefektetők főleg eladták a papírjaikat: a háztartások az év első négy hónapjában több mint 70 milliárd forintnyi részvénytől váltak meg, ami kb. a negyed-ötöde annak, amennyi részvényük 2014 végén volt.

A lap cikkéből az is kiderül, hogy valószínűleg sokan túl korán szálltak ki, mert nagyjából 50 milliárd forintnyi részvényt például még februárban és márciusban eladtak, és ezeknek az értéke - valószínűleg ezek OTP-papírok voltak - még nőtt azóta.

Nem banki részvényekből az év elején 170 milliárdnyi volt kisbefektetőknél, ezen belül az olyan papírok értéke, mint a Mol, a Richter vagy a Magyar Telekom, 20-30 százalékot is emelkedett február és április között. Egyébként a legtöbb ilyen papírt áprilisban adták el, így az első négy hónapban csaknem 40 milliárdot kereshettek ezekkel a részvényekkel.

A kisbefektetőknél lévő nem banki részvények állománya hároméves csúcson van 182 milliárd forinttal. Emiatt is van, hogy lakosságnál lévő teljes részvényállomány is kétéves csúcson volt áprilisban: több mint 320 milliárd forintnyi papírt tartott ekkor a magyar lakosság.