Kipróbálja az alapjövedelmet Finnország

2015.06.16. 23:17

Kísérletezni fog az alapjövedelem bevezetésével az új finn kormány, ezt írják legalábbis a múlt hónapban nyilvánosságra hozott részletes kormányprogramjukban. Az alapjövedelemmel - tehát az alanyi jogon az ország minden állampolgárának pénzzel - kapcsolatban nincsenek részletes tervei a kormánynak, csupán ez az egy mondat szerepel a programban: "kísérletezni az alapjövedelemmel".

Ez az egy bizonytalan utalás azonban nem biztos, hogy sokra lesz elég. Az új finn kormány legerősebb pártja, a Középpárt és a miniszterelnök, Juha Sipila ugyan nyíltan támogatja az alapjövedelem ötletét, de koalíciós partnereik, a populista Finnek és a konzervatív NCP még nem nyilatkoztak ebben a kérdésben.

A basicincome.org szerint ezeknek a bizonytalanságoknak az ellenére is ki lehet jelenteni, hogy Finnország az első európai ország, amely ígéretet tett az alapjövedelem kísérleti jellegű bevezetésére.

Nem tűnnek értelmesnek

Az elmúlt években többek közt India, Namíbia és Brazília egyes területein végeztek sikeres kísérleteket az alapjövedelemmel az oldal szerint. Itt olvashat a hivatkozott a kísérleti leírásokról, amik erősen megkérdőjelezhető színvonalon készültek. Például Kenyában több száz szalád kapott egyszer 300 dollárt egy másik hasonló csoport pedig 9 hónapra elosztva ugyanennyit, több mint százan még egyszer 860 dollárt és azt találták, hogy egyetlen centet sem költött senki alkoholra vagy cigarettára megnövekedett jövedelméből, csak egészségesebben éltek. De a brazil kísérletnél például 27, később 100 ember kapott havi 13,6 dollárt, és a kutatók "informális beszélgetésekel" rájöttek, hogy nagyon sikeres a program, és itt se találtak olyat, hogy bárki esetleg egy centet is alkholra vagy drogra költött volna.

 Az alapjövedelem előnyeiről és hátrányairól itt olvashat bővebben.