Visszajöhet a görög drachma

000 Par8195121
2015.06.16. 15:12 Módosítva: 2015.06.16. 15:13

Ha a görög állam nem fizeti vissza valamelyik hitelét a súlyosbodó pénzhiány miatt, az csődöt jelent. Márpedig a görög kormány hónapok óta pengeélen táncol, mivel súlyos gondot jelent egy-egy nagyobb lejáró állami hiteltartozás törlesztése. Ha végül tényleg beüt a fizetésképtelenség - amihez éppen minden korábbinál közelebb vagyunk - akkor az országot euróval ellátó Európai Központi Bank kénytelen lesz elzárni az úgynevezett ELA-keretet (amin keresztül folyamatosan új euró érkezik az országba a külföldre menekített pénzek helyébe) - elemzi a helyzetet blogján Zsiday Viktor.

A befektető szerint a kritikus pontnál vagyunk, mert az ECB eddig is ezzel tartotta életben eddig a görögöket, "enélkül egy hét alatt bedőlt volna a teljes bankrendszer".

Ha ezt a forrást Európa elzárja, 

ha nem emelik tovább az ELA-keretet, akkor "elfogy" az euró Görögországban és a bankok nem tudják teljesíteni a kifizetéseket.

Ekkor teljesen egyértelműen tőkekorlátozásokat kell bevezetni, esetleg hosszabb banki szünetet, zárva tartást, és a görög állam sem fogja egyéb kötelezettségeit teljesíteni tudni, legalábbis euróban nem.

Nyilvánvalóan azonban valamit tenniük kell, így feltehetően kénytelenek lesznek az alkalmazottakat (tanárok, orvosok, katonák, rendőrök, stb.) valahogy kifizetni, feltehetően valamiféle tartozáselismerő nyilatkozatokkal, papírokkal, alternatív fizetőeszközzel.

Mindegy, hogy ez milyen formában nyilvánul pontosan meg, de nagy valószínűséggel ez egy párhuzamos fizetőeszközzé válik (nevezzük csak egyszerűen drachmának).

Zsiday szerint tehát jó eséllyel két fizetőeszköz lesz a görögöknél akár jó ideig is: az egyik az euró és a másik a drachma.