Az online sportfogadáson is Vajna kaszálhat

2015.06.18. 10:34 Módosítva: 2015.06.18. 10:36

Van egy szelete a magyar szerencsejáték-piacnak, amin Andy Vajna még nem keres pénzt: az internetes sportfogadás. Na ezt a hatalmas problémát orvosolná Bánki Erik fideszes képviselő módosító indítványa, amiről a Népszabadság ír. Bánki (aki a parlament legaktívabb vállalkozóit összesítő listánkon is szépen szerepelt) úgy módosítaná a szerencsejáték-törvényt, hogy

ne csak az állami Szerencsejáték Zrt. foglalkozhasson internetes sportfogadással, hanem azok is, akik kaszinókoncessziót kaptak az államtól.

Vagyis Andrew G. Vajna és Szima Gábor.

A sportfogadás elég nagy biznisz, a Szerencsejáték Zrt. tavaly 110 milliárd forint árbevételt könyvelt el ezen, bár ebben benne vannak az olyan klasszikus és offline játékok, mint a Totó és a Tipp-Mix, de a 2013-ban indult Tippmixpro.hu is több, mint 10 milliárd forint bevételt hozott. A módosító szerint a klasszikus offline fogadás maradna állami kézben, a neten viszont Vajnáékon keresztül is lehetne meccsekre, agár-és lóversenyekre fogadni. 

Bánki azzal is segítene még egy kicsit Vajnának és Szimának, hogy bebetonozza a kiváltságukat, amit a kormánytól nem nyílt pályázattal nyertek, hanem külön a szerencsejátékra kitalált  "megbízhatósági eljárással" kaptak: a terv szerint

a NAV legfeljebb két internetes kaszinó működését engedélyezné, 

így a két kiválasztotton kívül senki be sem szállhatna az online szerencsejáték-bizniszbe. Az online kaszinókban amúgy pókerezni is lehetne, a magyar cégek pedig megállapodhatnának külföldi pókeroldalakkal, így a magyar pókeresek Vajnáékon keresztül játszhatnának világszerte.