Eddig 6500 milliárd forintot kaptunk az uniótól

D ATI20141010001
2015.06.22. 21:35

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka, 21,7 milliárd euró (mai árfolyamon kb. 6500 milliárd forint) már eljutott a kedvezményezettekhez Magyarországon 2014 végéig, derül ki a KPMG évente megjelenő EU Funds in Central and Eastern Europe című jelentéséből. Az előző évi 62 százalékos kifizetési arányhoz képest ez 25 százalékpontos növekedést jelent, és meghaladja a régiós átlagot, írja az MTI.

Ezzel az eredménnyel Magyarország régiós összehasonlításban is az élmezőnyben van, messze meghaladva a 77 százalékos átlagot. Csupán Litvániának sikerült nagyobb arányban forrásokat lehívnia az uniós alapokból.

A cég a kelet-közép-európai régió 11 országában nyolc éve vizsgálja az uniós források lekötésének és lehívásának ütemét. Nestor Andrea, a KPMG kormányzati szektor tanácsadásáért felelős igazgatója azt mondta: Magyarország figyelemre méltó fejlődést ért el az elmúlt évben, ami jelentős részben a pályázati rendszer 2014-ben lezajlott átalakításának tudható be.  A kifizetések gyorsulása leginkább a közlekedéshez, valamint a környezethez és energiához kapcsolódó pályázatokat érintette.

Magyarország a jelentés szerint a lekötött források szempontjából is a régió élmezőnyében található: 2014 végéig a támogatási ciklusban elérhető források 112 százalékára kötöttek szerződést, csakúgy, mint Szlovákiában. Csupán Bulgária büszkélkedhet magasabb, 115 százalékos szerződéskötési aránnyal.  A szerződéskötésekkel az észtek és a csehek állnak a legrosszabbul 98, illetve 96 százalékos szerződéskötési aránnyal, míg a régiós átlag 105 százalék.

Bár jelenleg több operatív program kifizetését is megszakította vagy felfüggesztette határozataival az Európai Bizottság, a nemzetgazdasági miniszter és a Bizottság regionális politikai főigazgatója között a közelmúltban lezajlott egyeztetésen a felek megerősítették, hogy jelenleg nem látnak olyan konkrét kockázatot, amely forrásvesztést okozhat - írta a KPMG.

Nestor Andrea szerint  a pénzügyi korrekciókról szóló megállapodás és így a kifizetések újraindítása a következő 1-2 hónapban várható. Amennyiben ez megvalósul, akkor az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy sikerül lehívni a maradék 3,2 milliárd eurót az év végéig.

A 2014-2020-as ciklusban Magyarország 25,03 milliárd eurónyi (mai árfolyamon kb. 7750 milliárd forint) uniós forrásra számíthat. Ezzel a régióban elérhető források 11 százaléka áramlik majd hozzánk. Ennél több uniós pénzzel, 82,5 milliárd euróval csak Lengyelország gazdálkodhat.