Kötelező lesz a cégeknek a megjelenés a békéltető testületek előtt

2015.06.22. 17:47

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a fogyasztóvédelmi törvény tervezett változtatásait, akkor augusztus első heteitől kötelező lesz a problémás ügyben érintett vállalkozások részvétele a helyi békéltető testületek előtt - mondta az MTI híradása szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára Székesfehérváron.

Koszorús László közölte, hogy a fogyasztók és a vállalkozások között felmerült problémák rendezésére létrehozott békéltető testületek előtti megjelenés eddig csak egy lehetőség volt a cégeknek. Emiatt sok vállalkozás távol is maradt, és így több ezer ember ügye maradt megoldatlan.

A kormány javaslata a Parlament előtt van, csütörtökön kerül a törvényalkotási bizottság elé, amennyiben ott megszavazzák, akkor heteken belül zárószavazás is lesz róla. A törvénymódosítás európai uniós irányelvet követ.

Koszorús szerint amennyiben a cégek az őket érintő vitás ügyben nem jelennek meg a békéltető testület előtt, akkor a kormányhivatal bírságot szabhat ki rájuk. Ennek mértéke kkv-k esetében 15 ezertől 500 ezer forintig terjedhet, míg a multinacionális nagyvállalatoknál az éves árbevétel akár öt százalékáig is terjedhet a bírság.

A helyettes államtitkár szerint érdekeltté kívánják tenni a vállalkozásokat, hogy megjelenjenek az üléseken, és a felek megpróbálják egymás között megoldani a felmerült problémát, az ügyek pedig ne kerüljenek a bíróságok elé. A hatóság a vállalkozást eddig is büntethette, de a probléma attól még nem oldódott meg, például a hibás termék helyett nem kapott jót a vásárló, ez csak a békéltetés segítségével lehetséges.