Magyarországon a legolcsóbb ruhát venni

2015.06.23. 21:43

Ruházati termékeket a legolcsóbban Magyarországon lehetett vásárolni 2014-ben az egész Európai Unióban, élelmiszerben viszont a lengyelek, a románok és a bolgárok is olcsóbbak nálunk, írta a Portfolio.hu.

Az Eurostat múlt héten közölt adatai szerint ruha mellett étterembe és szállodába érdemes még Magyarországra jönni, hiszen ebben a kategóriában a második legolcsóbbak vagyunk akárcsak az alkohol- és dohánytermékek esetében.

A kimutatás szerint összességében a magyar árszínvonal az uniós átlag 57 százaléka volt tavaly, ami a bolgár, a román és a lengyel mögött a negyedik legalacsonyabbnak számított. Érdekesség, hogy Bulgáriában kevesebb mint a felét kellett átlagosan fizetni a termékekért, mint az Unió átlaga, 48 százalékos volt az árszínvonal.

A legdrágább egyértelműen Dániában az élet, ahol az uniós átlag 138 százalékát tették ki az árak. Az Unión kívüli vizsgált országok közül azonban Svájc és Norvégia is drágább ennél. Nem várt fejlemény, hogy a régióban a horvát árak elég magasak a fejlettségükhöz képest, Szlovákiában pedig az EU-átlag hetven százalékát közelítik az árak.

Magyarországon az uniós átlag 76 százalékába kerülnek az élelmiszerek, ami Lengyelország, Románia és Bulgária után a negyedik legalacsonyabb. Az összesített listához hasonlóan az élelmiszerek esetében is az az egyik meglepetés, hogy Horvátország az uniós átlag 90 százalékán áll, amivel drágább, mint Szlovákia. Az élelmiszerekért is Dániában kell a legtöbbet fizetni, az átlag 139 százalékán áll náluk az árszínvonal.

arszinvonal2

Hiába emelkedett az elmúlt években többször is a dohánytermékek és az alkoholos italok jövedéki adója, a hivatalos adatok azt mutatják, hogy még Romániában is drágábbak ezek a termékek.

A ruházkodási cikkeknél összességében legolcsóbbnak számító Bulgária is drágább, mint Magyarország. Nálunk az EU-átlag 70 százalékát kell fizetni az üzletekben, miközben a legdrágább Dánia és Svédország, ahol az átlag 120 százalékát érte el tavaly az árszínvonal.

arszinvonal1

A magyar árak az elektronikai termékek esetében zárkóztak fel leginkább Európához, a háztartási elektronikai cikkek ára 91 százaléka volt tavaly az uniós átlagnak, de még ez is a második legalacsonyabbnak mondható holtversenyben Bulgáriával és Luxemburggal. Ennél csak a csehek és a lengyelek 85 százalékos aránya maradt el.

Az európai áraktól a leginkább az éttermek és a szállodák esetében van lemaradva Magyarország, az 51 százalékos arány az átlaghoz képest a második legalacsonyabb volt 2014-ben a 46 százalékos bolgár statisztika mögött. Az éttermek és a szállodák is Dániában kerülnek a legtöbbe, ott majdnem az EU-átlag másfélszeresét kell fizetni értük.