12 millióra büntették a Bajor Imrét is kezelő csodadoktort

2015.06.26. 11:10

Nem gyógyít a Vargha Metodika néven hirdetett kezelés, amelyet szórólapokon, tévés műsorokban, lapokban hirdettek, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint 12 milliós bírságot szabott ki a cégre. Ahhoz, hogy valaki azt hirdesse, hogy a terméke gyógyhatású, szükséges, hogy ezt tudományosan is megfelelő módon bizonyítsa, ez azonban ebben az esetben nem történt meg.

Azt állították, hogy a kezelés alkalmas különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására, javítja például a fáradékonyságot, frontérzékenységet és még számtalan mást is. A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy a vállalkozásokat nem mentesíti a versenyjogi felelősségük alól a fogyasztóiktól származó idézetek megjelenítése a reklámjaikban, mert az így elhelyezett állítások is az adott vállalkozás közléseinek minősülnek.

A Vargha Metodikáról már mi is írtunk korábban. Vargha Zoltánnak, aki egyébként többek közt Bajor Imrét is kezelte utolsó hónapjaiban, sem doktori fokozata, sem diplomája nincs, pedig rendszeresen „dr." Vargha Zoltánként nyilatkozik.

Varghát 2009-ben jogerősen elítélték közokirat-hamisításért, mert egy hamis diplomával próbálkozott. A hamis papírral a nemzetvédelmi egyetemen sikerült doktorálnia katonai műszaki tudományokból, de az egyetem megfosztotta címétől, miután kiderült a csalás. Vargha az orvosok gesztusait kölcsönözve nyilatkozik, szeret celebekkel mutatkozni, a róla elnevezett „tudományos intézetet" pedig az amerikai kórházsorozatok díszleteinek megfelelően rendezte be, ahol állítása szerint még a rákot is gyógyítani tudja.