Görög adósságátrendezésről beszél az IMF

2015.06.29. 11:33 Módosítva: 2015.06.29. 11:33

Christine Lagarde a CNBC-nek adott interjút, feltehetően szombat éjszaka. A Portfolio.hu összeszedte az interjú főbb gondolatait.

  • Most június 30-án csak az európai partnerek által adott hitelprogram meghosszabbított határideje jár le, az IMF-program még jövő márciusig kitart.
  • A következő néhány nap kritikusan fontos, ezen dúlhat el minden további lépés.
  • Görögország az eurózóna tagja, mi továbbra is rugalmasak vagyunk és készen állunk a tárgyalások folytatására, így ha a görögök készek folytatni, akkor mi is rugalmasan alkalmazkodunk ahhoz, amit hajlandók megtenni.
  • Az elmúlt hetekbeli egyeztetéseken már jelentősen hígult az a feltételrendszer (költségvetési intézkedések, reformlista), amelyet a hitelezők elvártak volna, tehát mutattunk rugalmasságot a görög társadalmi és gazdasági realitásokhoz való alkalmazkodásunkban.
  • Fontos, hogy a megállapodás minden területen kiterjedjen szükséges reformokra, egyúttal növekedésbarát is legyen és megkapja a megfelelő finanszírozást az ország a következő hónapokban. Mindehhez persze fenntartható adósságpálya is kell, amihez nagyon valószínű, hogy adósságátrendezési lépések is szükségesek.
  • Még reménykedünk benne, hogy elkerülhető a görögök eurózónából való kilépése. A népszavazási kimenetel döntő fontosságú és ahogy hangsúlyozta, ha és amennyiben a görög hatóságok készen állnak a tárgyalásokra, mi készen állunk segíteni.
  • Az eurózóna teljesen más állapotban van, mint 2011-ben, hiszen van már ESM, ESFS, az EKB programjait a minap jóváhagyta az Európai Bíróság is, így tehát a pénzügyi fertőzés esélyeit teljesen más dimenzióban kell értelmezni, mint akkor. Ettől függetlenül a Görögországgal szomszédos, illetve más perifériás országokban nyilván jobban aggódnak és ott történtek is már elővigyázatossági lépések.
  • Őszintén remélem, hogy a kedd este esedékes IMF-törlesztést ki tudják fizetni a görögök. Ha viszont ez nem történik meg, akkor számos lépést kell megtennem (értesítések elküldése az igazgatóság felé nagyon rövid távon). Ha egy ország fizetési késedelembe esik az IMF felé, akkor egészen addig további hitelt nem kaphat tőle, amíg ezt a késedelmet le nem dolgozza. Görögország azonban továbbra is az IMF tagja marad, élvezi az előnyeit, tagja marad az Igazgatótanácsnak, kaphat technikai segítséget.
  • Az "ördögi IMF" és egyéb szidalmazó kijelentésekre (amelyeket a görög kormány megfogalmazott) Lagarde úgy reagált, hogy az IMF eddig is rugalmas volt és hármas egységben cselekszik az Európai Bizottsággal és az EKB-val. Ez egy tárgyalási folyamat, valamit ajánl a trojka, és ezért cserébe a görögöknek is ajánlaniuk kell, így épül fel egy megállapodás és ez persze eltérő attitűdöt válthat ki az egyes tárgyalópartnerekből.
  • Az elmúlt időszaki tárgyalások a görögökkel nagyon nehézkesek, fárasztóak és frusztrálók voltak, utolsó pillanatos anyagok kerültek elő, és nehéz volt követni, hogy mit is akarnak valójában, és melyek azok a feltételek, amelyekből nem engednek. Ezek alapján biztos vagyok benne, hogy mindenki a másikra mutogat a tárgyalások szombati összeomlása után.
  • Az IMF mindig is azt hangsúlyozta a tárgyalásokon, hogy kell egy biztonsági szociális védőháló, így például az alacsonyabb nyugdíjas réteget védeni kell. Ehhez a vonalhoz ragaszkodni fogunk akkor is, ha újraindulnak a tárgyalások.