Ciprász: A nemmel szavazók nem a grexitre szavaznak

2015.07.01. 17:48

Nem fújja le a vasárnapi népszavazást Alekszisz Ciprász görög miniszterelnök, sőt, mindenkit arra buzdít, hogy szavazza le az EU megállapodási/megszorító javaslatát. Ciprász a görög TV-ben beszélt hosszan a vasárnapi népszavazásról, amin szerinte egyáltalán nem arról szavaznak majd a görögök, hogy ki akarnak-e lépni az eurózónából, vagy sem.

Ciprász szerint azért kell nemmel szavazni vasárnap, mert ez erősíti majd a kormány pozícióját, amikor egy harmadik mentőcsomagról tárgyalnak majd az európai hitelezőkkel.

A twitterén azt írta, hogy már attól jobb ajánlatok érkeztek, hogy bejelentették a népszavazást, például a görög adósság átstrukturálásával kapcsolatban.

Úgy zsarolnak bele titeket abba, hogy szavazzatok igennel az [európai] intézmények minden lépésére, hogy semmilyen megoldást nem nyújtanak a mostani válságra

- üzente a választóknak, szintén a Twitteren.

Lehet, hogy a görögök be is állnak Ciprász és a Sziríza mögé, a Bloomberg például a ProRata közvélemény-kutató felmérésre hivatkozva azt írta szerdán, hogy a választók 54 százaléka nemmel szavazna és csak 33 százalék fogadná el az EU ajánlatát. Persze van olyan felmérés is, ami kb. fordított arányt mutat, úgyhogy valószínűleg csak vasárnap derül majd ki, hogy mit is akarnak a görögök.