Több mint egy éve adták át, most el is indult

2015.07.01. 16:31
Régóta tudták, hogy szükség lenne rá, hosszasan tervezgették, még tovább építették. Folyamatos csúszások és bénázások után július elsején végre elindult a kereskedelmi üzem a szlovák-magyar gázvezetéken.

Szerdán végre tényleg elindul a magyar–szlovák-gázvezetéken a kereskedelmi üzem, tudta meg a Világgazdaság a szlovák rendszer-üzemeltető szóvivőjétől. Az indulást magyar oldalon nem verték nagydobra, hiába kérdeztük például korábban a fejlesztési minisztériumot, hogy a kereskedelmi üzem elindul-e a mai nappal, nem kaptunk választ.

Annyi év után

Vége a kivételezésnek is

Július 1-től változtatnak a gázkereskedelem szabályozásán is az Európai Bizottság (EB) nyomására, ezentúl versenyeztetik majd a kapacitásokat. A Magyarország ellen kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárás egyik indoka az volt, hogy az osztrák-magyar határnál a betáplálás a magyar rendszerbe nem felel meg az unió szabályainak, egyoldalú, nem átlátható és nem piackomfort. Ugye ide kapcsolódik az a történet, amikor a minisztérium az állami MVM-nek a versenyeztetést megkerülve adott kapacitást. Ebből nőtt ki később aztán a sokat vitatott MET-biznisz is.

A gázvezeték többéves csúszással épült meg, és bár Orbán Viktor és Robert Fico már tavaly, a választások előtt átadta, a kereskedelmi üzem hivatalosan januárban indult volna. Ezt a határidőt azonban nem tudták tartani, végül a júliusi indulást tűzték ki.

Néhány napja azonban még ez a dátum is tarthatatlannak tűnt. A gond az volt, hogy a csőnek az Ipoly folyó alatti szakasza magyar kivitelezésben készült, és a szakasz szlovákiai része néhány nappal ezelőttig még nem került át az ottani rendszerirányító, az Eustream tulajdonába.

Egyelőre nem tudni, hogy a késés miatt kit mekkora kár ért, és lesz-e kártérítés, adózási szempontból mindenesetre nem jött ki rosszul a fél éves csúszás. Azzal ugyanis, hogy a működés csak július elsejével indul, néhány tízmilliót spórolhat az üzemeltető Magyar Gáz Tranzit Zrt. is a kormány legújabb közműadós könnyítésének köszönhetően. 

Észak és dél

A két országot összekötő vezeték az észak–dél gázfolyosó egyik eleme, ezen a környező gázvezetékekből, de leginkább majd a horvátországi és a lengyelországi végpontjain létesülő cseppfolyósföldgáz-kikötőkből érkező gázzal bővíthető Közép- és Délkelet-Európa ellátása.

Eddig nagyjából így nézett ki az ország gázellátása, ehhez jön most hozzá a szlovák vezeték:

foldgazfogyasztas

És majd ha minden tervezett fejlesztést sikerül megcsinálni, így nézhet ki az ország gázellátása:

foldgazfogyasztas jovo

Nőhet majd a verseny

A szlovák-magyar vezeték lefektetését a hazai rendszerirányító, az FGSZ Zrt. korábban azért halasztotta el, mert nem érdeklődött elég kereskedő, a beruházás aztán végül egy állami döntés alapján jött létre, hogy nőjön az ellátásbiztonság, az unió 30 millió euróval szállt bele az építkezésbe.

Bár a szlovák vezetéken keresztül idővel valóban az orosztól független forrásból is érkezhet majd gáz, egyelőre csak arra lesz jó, hogy az ukrajnai és az ausztriai irány mellett egy harmadik irányból is tudunk behozni orosz gázt. Az ár lenyomását azonban így is segítheti, az ezen keresztül importálók versenyre kényszeríthetik az osztrák irányból kereskedőket.