Feleannyit vásárolunk vasárnap bankkártyával

2015.07.02. 22:05

Feleannyit vásárolunk bankkártyánkkal vasárnap, mint a kötelező zárva tartás előtt, a vásárlási szokásaink pedig a hét többi napján is megváltoztak: az eddigi adatok szerint a csütörtök lett az új vasárnap, írja az MNO a Mastercard egy új kutatására hivatkozva.

A vasárnapi bankkártyás fizetés visszaesése összegében is jelentős, és mintegy 52 százalékos csökkenést jelent a kötelező zárva tartás előtthöz képest. Noha a törvény bevezetése előtt is a vasárnap volt az egyik leggyengébb nap vásárlási szempontból, az új szabályozásnak betudhatóan ezen a napon most már csak negyedannyi kártyás művelet zajlik, mint a hét legnagyobb forgalmú napján, azaz szombaton.

Az adatokból egyébként az is jól látszik, hogy a vásárlók átütemezték a vásárlásaikat a hét többi napjára, nem pedig vasárnap járnak a nyitva tartó kisboltokba. A bankkártyás vásárlások száma átlagosan 11 százalékkal, értéke pedig 20 százalékkal növekedett a hét fennmaradó hat napján. A bankkártyás fizetések száma legnagyobb mértékben csütörtökön emelkedett: itt 19 százalékos volt a növekedés, míg szerdán 13, szombaton 12 százalékkal nőtt a kártyás vásárlások száma.

A vasárnapi zárva tartás miatt az online vásárlási szokások is átalakultak kissé. Az MNO cikke szerint a törvény hatálybalépése előtt szombaton és vasárnap történt a legkevesebb vásárlás az interneten, a változás után pedig a szombati forgalom tovább esett. Ezzel szemben vasárnap a hét napjai közül a legnagyobb mértékben, 6 százalékkal nőtt az online tranzakciók száma, összértéke pedig 2 százalékkal emelkedett. A Mastercard adatai szerint vasárnap egyre többször, de egyre kisebb tételeket fizetnek ki az emberek onlin.