Megbüntette a MetLife-ot az MNB

2015.07.02. 17:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint felügyeleti és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a MetLife Biztosító Zrt.-t - a határozat a jegybank honlapján jelent meg.

Több kisebb problémát talált a felügyelet, általános gondok is voltak, de  konkrét biztosítási termékeknél is voltak hiányosságok.   Többek között azzal volt a baj, hogy:  

  • a szerződő fél nem kapott tájékoztatást az életbiztosítási szerződés létrejöttéről és az őt megillető felmondási jogról – bizonyítható és azonosítható módon – a szerződéskötéskor
  • A biztosításközvetítőkkel kötött szerződéseket nem sikerült úgy megkötni, hogy azok ne tartalmazzanak a törvényben meghatározottnál magasabb jutalékot;
  • A biztorsító nem kezelt minden,  a biztosításközvetítőt megillető juttatást jutalékként kezeljen és vegyen számításba.

Szintén probléma volt, hogy  a Privát nyugdíjprogram és a Metropolitan elnevezésű termék biztosítási szerződési feltételeiben teljes körűen határozta meg a társaság azt, hogy a szolgáltatásának teljesítését milyen okiratok benyújtásától teszi függővé.