Váratlan bejelentés: lemond a görög pénzügyminiszter

000 TS-Par8221314
2015.07.06. 08:07

Váratlanul bejelentette lemondását Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter annak ellenére, hogy a kormány győzelmét hozta a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről előző nap rendezett görögországi népszavazás.

Közölte: a népszavazás eredményének bejelentése után tudomására jutott, hogy az eurócsoportból, vagyis az euróövezeti pénzügyminiszterek közül néhányan azt szeretnék, ha nem venne részt a testület ülésein. Alekszisz Ciprasz kormányfő szerint is ez hasznos lehet a megállapodás elérése szempontjából. Ezért Varufakisz távozik a pénzügyminisztérium éléről.

Blogján azt íra, hogy kötelességének érzi Ciprasz támogatását, és büszkén viseli a hitelezők gyűlöletét. Szerinte ők a baloldalon tudják, hogy kell kollektívan cselekedni, így lemond, és támogatja a miniszterelnököt és az új pénzügyminisztert is.

Az 53 éves, görög–ausztrál közgazdász valódi ikonja volt a görög történetnek, Essexben tanult matematikát, majd statisztikát, egyetemeken tanított, később videojáték-fejlesztő cégnél dolgozott, képzőművész feleségével beutazta a világot, volt Jórgosz Papandréu tanácsadója is. Blogol, motorozik, szívesebben jár bőrkabátban, mint zakóban, soha nem köt nyakkendőt.