Itt a nagy CBA-belháború

2015.07.08. 11:37 Módosítva: 2015.07.08. 11:55

Azon franchise-partnereinket, akik nem a

a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával végzik tevékenységüket, azonnali hatállyal kizárjuk a franchise hálózatunkból

– közölte a CBA Kereskedelmi Kft., a CBA Franchise Rendszergazdája. A közlemény arra reagál, hogy egyes boltok piaccá alakultak, hogy kicselezzék a vasárnapi zárva tartást. 

A közlemény arról mondjuk nem tesz említést, hogy a franchise-tagok éppenséggel nem alakulhatnának piaccá, szóval valójában csak annyit jelent, hogy ha a piaccá alakulás jogszabályi előírásainak megfelelnek – az engedélyeket a helyi jegyzők osztják –, akkor valójában simán lehetnek éppenséggel piacok is. 

A Balatonnál a múlt hétvégén két településen is kinyitottak a CBA üzletei vasárnap, mert kiderült, hogy a jegyzővel piaccá nyilváníttatták a hálózat helyi boltjait. Balatonakaliban 1000 négyzetméter a bolt alapterülete, Balatonfenyvesen 1400. Az utóbbi azért válhatott termelői piaccá, mert szobányi előcsarnokában termelői piacot nyitott. Itt elvileg hét elárusító helyet biztosít, de a piacot végül egyetlen málnát kínáló eladónő testesítette meg.

A szokatlan húzás még a Fidesz parlamenti képviselőit is kiakasztotta, akik  megüzenték a CBA-soknak, hogy „ne ugráljanak már”. A kormánypártban azt is állították, hogy a vasárnapi működést korlátozó rendeletet megtörő ötletelésnek lesznek következményei.

A megjelent hírekre reagálva az NGM azt közölte, hogy munkatársaik személyesen győződtek meg arról, hogy a Balatonakaliban lévő üzlet a helyi termelői piac létesítésére vonatkozó követelményeknek megfelel, viszont a Balatonfenyvesen piacként működő üzlet létesítésével kapcsolatban Glattfelder Béla törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Somogy Megyei Kormányhivatalnál.