Egy autógyárnyi sofőr hiányzik a magyar utakról

9365 Mosonmagyarovar hataraban az M1 sen
2015.07.09. 08:38

Alig egy hete lett miniszterelnöki megbízott Wáberer György, a Waberer's elnök-vezérigazgatója, már elő is állt a nagy tervével, hogy hogyan virágoztathatná fel a közúti fuvarozást Magyarországon. A cégvezető/megbízott a Napi Gazdaságnak mondta el, mire van szükség:

hivatásosjárművezető-képzésre!

Wáberer szerint a gond az, hogy a nyugati cégek elcsábítják a kelet-európai sofőröket, Magyarországon ezért úgy 6500 ember hiányzik a szakmából, vagyis „egy láthatatlan Mercedes- vagy BMW-gyár munkahelyei maradnak betöltetlenül”. A megoldás a megbízott szerint az, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által frissen átvett szakképzési rendszerben képeznek majd sofőröket, és ehhez hozzárendelik a szükséges erőforrásokat. Wáberernek az a terve, hogy erről már ősszel tárgyaljon is a parlament.

És miből lenne erre pénz? Hát a külföldi kamionosok büntetéseiből! Wáberer szerint a szabálytalanságok 60 százalékát külföldi sofőrök követik el, de a magyar hatóságok sokkal gyakrabban büntetik a magyar kamionosokat. Ezt meg kellene fordítani, és a befolyt pénzt a sofőrképzésre fordítani. A megbízott pedig ebben a kitalálástól a kivitelezésig hajlandó részt venni, csak hogy felvirágozzék a magyar fuvarozás, és így az ország:

Ha kell, én magam is kiállok az út mellé, és részt veszek az ellenőrzésben.