Végleg bezár a Danone-gyár

D  AS20110331002
2015.07.10. 11:54

Júniusban végleg befejezte a magyarországi tejtermékgyártást a Danone, a gyártósor leállítása 139 embert érint. Persze a cég termékei továbbra is kaphatóak lesznek a boltokban, de azokat már más európai egységben készítik. Befejezte a magyarországi tejtermékgyártást a budapesti székhelyű Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft., írta az Agrárszektor.hu.

A Danone-csoport a magyarországi termék-előállítást más európai egységeibe helyezte át, de a savanyított Danone-készítmények – tejföl, kefír, natúr és gyümölcsjoghurtok és tejdesszertek – ezután is kaphatók lesznek a magyar boltokban, a Danone Kft. pedig a csoport régiós központja marad. Az elmúlt egy évben a magyarországi termelést fokozatosan más európai termékgyártó egységeibe helyezték át.

A cég tavaly jelentette be, hogy több európai üzemét bezárja. A döntést az alacsony kapacitáskihasználtsággal indokolták, szerintük a friss tejtermékek iránt tartósan csökken a kereslet. A csoport magyarországi értékesítései 20 százalékkal estek vissza 2011–2013-ban.

A vállalaton belül „támogató központot" hoztak létre, amely segíti a munkavállalókat az álláskeresésében, az érintett dolgozók csaknem 80 százalékának már van új munkahelye. A cég tejbeszállító termelőpartnerei számára is új felvásárlókat talált. A kft.-nek korábban tíz körüli állandó nagy tejbeszállító partnere volt és évente 25-30 millió liter tejet vásároltak fel, amely a teljes hazai tejfelvásárlási piac 2-3 százalékát tette ki.