Nagyon korruptnak érzi a cégeit a kínai állam

2015.07.14. 15:07

Még mindig a korrupció és a nepotizmus uralja az állami vállalati szféra jelentős részét Kínában, s ez részben a rossz emlékű kulturális forradalom időszakára vezethető vissza - állapította meg a Kínai Kommunista Párt (KKP). Egészen pontosan a párt "központi fegyelmi ellenőrző bizottsága" mondtaezt az mti szerint a legújabb ellenőrzéseik alapján.

Hiába adták parancsba, hogy a korrupció rossz

A piacon közismerten is jelentős befolyással rendelkező állami vállalatoknál egyesek még mindig visszaélnek a hatalmukkal, rokonaikat, barátaikat juttatják vezető pozíciókba vagy kedvezményezett helyzetbe. A reformra hivatkozva elsikkasztják az állami vagyont, míg mások a feletteseiket igyekeznek megvesztegetni szintén illegálisan szerzett állami forrásokból - áll a közleményükben.

A legfelsőbb korrupcióellenes szerv ellenőrei több tucat olyan, a központi kormány alárendeltségébe tartozó nagyvállalatnál vizsgálódtak, amelyek élén miniszterhelyettesi rangú vezető áll.

A jelentés azt is megállapította, hogy sokan vannak, akik az immár több mint két éve tartó, intenzív korrupció-ellenes, takarékosságot hirdető és azt megkövetelő kampány ellenére megszegik a szabályokat, és például állampénzből hatalmas összegeket költenek hétvégi luxusházakra, vagy feleségüket, gyermeküket szintén közköltségen golfozni viszik.

A közleményben a hatóság annak a feltevésének is hangot adott, hogy a mai állapotoknak közük lehet a csaknem 40 évvel ezelőtti időszakban alapított vállalatok vezetőinek kiválasztásához. Akkor, a kulturális forradalom végén, az előzőleg vidéki munkára küldött, tanult fiatalokat nevezték ki ilyen pozíciókba a családtagjaikkal együtt. Úgy érzik a kínai párt ellenőrei, hogy egyes vállalatoknál e történelmi örökség révén található meg máig koncentráltan egy-egy család rokonsága.

És még mindig klikkesednek is

A párt ellenőrei szerint a cégvezetők "elfelejtik, hogy az állami vállalatokat pártirányítás alatt" kell irányítaniuk. Figyelmen kívül hagyják például a párt által előírt kinevezési, előléptetési rend követelményeit, egy személyben döntenek arról, hogy kikkel veszik körbe magukat, s ezzel "klikkeket alkotnak".

Korábbi jelentések szerint a hasonló ellenőrzések tavaly az állami vállalati szférában 70 vezető leváltásához vezettek. Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár még 2012-ben, nyomban hatalomra kerülését követően hirdette meg a korrupció elleni hadjáratot, azt hangoztatva, hogy a visszaéléseket felfedő hatóságok nem lesznek tekintettel az érintettek rangjára, beosztására.