4,5 milliárdért vett festményt az MNB

2015.07.16. 21:26 Módosítva: 2015.07.16. 21:58

Megvásárolta a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-képet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár Program keretében - közölte az MTI. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizettek. Tavaly januárban életre hívott Értéktár Program az elmúlt másfél évben több nagy értékű műtárggyal növelte a hazai műkincsvagyont.

A most megvásárolt Tiziano-kép a hazai magángyűjtemények legértékesebb festménye volt, művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

Tiziano Vecellio (1488-1576) Mária gyermekével és Szent Pállal
Fotó: Wikimedia Commons

Tíz éve még nem ért ennyit

A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, mielőtt 2005-ben felbukkant a Nagyházi Galéria aukcióján. Akkor még csak valószínűsítették, hogy Tiziano alkotásáról van szó. A képet Pintér Gyula vállalkozó vette meg 140 millió forintért, és a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe.

Később a művész saját kezű változtatásai sorát kimutató röntgenfelvételek, és a modenai hercegi gyűjtemény leltári leírása igazolta, hogy Tiziano művéről van szó. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményt az elmúlt egy évtizedben több tárlaton és a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításában láthatta a közönség.

Megálmodta, hogy Tiziano

A Hvg.hu 2009-es cikke arról ír, hogy Pintér Gyula már akkor jó ajánlatot kapott érte, de nem szeretett volna megválni a kincsétől, inkább múzeumoknak adta kiállításra. "A képet nem adom, pedig a közelmúltban jó ajánlatot kaptam. Csak annyit árulhatok el, hogy az összeg többről szólt, mint a műtárgy 1,4 milliárd forintra becsült értéke. Szeretem a pénzt, de ha megválok a Madonnától, ilyen festményhez többet biztosan nem jutok hozzá" - mondta akkor.

Pintér akkor elmesélte, hogy vallásos emberként vallásos képeket gyűjt, a 2005-ös licitálásban elsősorban ez motiválta, pedig akkor még csak valószínűsítették, hogy Tiziano alkotta a képet. Az aukciót megelőző éjjel Pintér azt álmodta, hogy a képet a híres mester festette. "Álmomban Tiziano ült egy karosszékben, és mellette volt a kép. Tűnődtem, hogy ő készíthette-e vagy sem. Amikor kimondtam, hogy Tiziano, a mester bólintott. Ezt egyértelmű igennek értelmeztem, és jelnek vettem arra, hogy másnap vegyem meg" - mondta.

Ezt a képet jól itthon tartották

A festmény művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

Az MNB műkincs-visszavásárlási Értéktár Program célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok itthon tartása. Ebben az esetben ez utóbbi történt. A programra az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

A program keretében eddig 7,8 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat és gyűjteményeket az MNB. Köztük van Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (1,6 milliárd forint), Orbán Dezső A nagy akt (65 millió forint), Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony (42 millió forint) és Vaszary János Kereszténység (40 millió forint) című alkotása, valamint egy a XIV-XVII. században Erdélyben vert ezüst tallérokból álló érmegyűjtemény (1,1 milliárd forint).