Jávor: Visszafizettetik a Budapest Szíve program uniós támogatását

2015.07.16. 16:55 Módosítva: 2015.07.16. 17:01

Durva rendellenességeket találhatott az Európai Csalásellenes Hivatal az V. kerületi Város Szíve Programnál, mert a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is azt javasolták, hogy tegyenek lépéseket az ügyben. Az EB-nek azt írták, talán vissza kellene kérni a projektre nyújtott uniós támogatást - írja a Hvg.hu.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) megvizsgálta az V. kerületi Budapest Szíve Programot és javaslatot tett a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is további lépésekre - írja Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő a blogján.Az OLAF főigazgatójától, Giovanni Kesslertől kért tájékoztatást az V. kerületi beruházásokról, Kessler pedig válaszlevelében azt írta, a csalásellenes hivatal 2014 végén zárta le vizsgálatát az ügyben.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos rendellenességekre és csalásra vonatkozó vádakat vizsgálták a Budapest Szíve Program szerződéseinél, a vizsgálat lezárása után pedig egy igazságügyi ajánlást küldtek a magyar legfőbb ügyésznek, akit arra kértek, hogy fontolja meg jogi lépések megtételét, ezen kívól pedig az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának is küldtek egy pénzügyi ajánlást, a folyósított pénzek lehetséges visszafizetése ügyében.

Az OLAF főigazgatója a szigorú szabályok miatt nem pontosíthatta, hogy milyen rendellenességeket találtak a tenderekben, ezért inkább azt ajánlotta Jávornak, hogy forduljon azokhoz a szervezetekhez, akiknek a következő lépéseket kellett volna megtennie - írja a Hvg cikke.

Belváros-Lipótváros önkormányzata azt válaszolta, nincsen tudomása arról, hogy az OLAF bármilyen visszafizetési kötelezettségre tett volna javaslatot. A Budapest Szíve projekt a fővárosi önkormányzattal közös projekt volt, így a támogatás több mint kétharmadát érintő fővárosi projektek ellenőrzésének eredményéről nincsen tudomásuk.

Az önkormányzat szerint a belvárosi önkormányzat által kivitelezett projektek minden alkalommal a tervezettnél olcsóbban valósultak meg.

A Budapest Szíve Program keretén belül újították fel a Ferenciek terét, a Károly körutat, és a Széchenyi tér felújítása is tervben van. A projektről és a vizsgálatokról bővebben januári cikkünkben olvashatnak.

A Fővárosi Főügyészség az OLAF jelentése alapján már különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást az ügyben.