Európa legsötétebb napjait idéző idők jöhetnek az Európai Tanács elnöke szerint

2015.07.17. 16:50

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy háttérbeszélgetésen több vezető nemzetközi lapnak adott betekintést a hétfő hajnalban létrejött megállapodás hátteréről. Részletezte, hogy miért tart sokkal jobban a görög válság politikai fertőzésétől, mint annak pénzügyi következményeitől, írta a Portfolio.hu.

Szerinte Európa közel állt a katasztrófához, miután Görögország és a nemzetközi hitelezők közötti tárgyalások a múlt hétvégén majdnem kudarcba fulladtak. Donald Tusk, szerint Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azon vitatkozott hétfő hajnalban, hogy a felállítandó privatizációs alap mekkora része menjen a beruházások ösztönzésére.

"A tárgyalások alatt, reggel 7 óra környékén, amikor Ciprasz és Merkel szünetet kért, éreztem, hogy a kudarc nagyon közel került. Akkor a két álláspont közötti különbség 2,5 milliárd euró volt. Volt egy olyan pont, amikor azt mondtam nekik: ha a tárgyalások eredmény nélkül zárulnak, akkor nyilvánosan bejelentem, hogy Európa 2,5 milliárd euró miatt került közel a katasztrófához" -mesélte Tusk.

Tusk arról beszélt, hogy a Görögország körüli huzavona újabb lendületet adott a radikális európai bal- és jobboldali csoportoknak, forradalom előtti hangulat van kibontakozóban, mint 1968-ban volt. Sokkal jobban tartott a görög válság miatti politikai fertőzéstől, mint a pénzügyi következményektől. Szerinte a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok az előfutárai lehetnek egy olyan Európának, amelyek a legsötétebb napjait idézik.

"Nagyon tartok egy ilyen ideológiai és politikai fertőzéstől, sokkal inkább, mint egy pénzügyi fertőzéstől" - mondta. Szerinte mindig hasonló játszmák valósultak meg az európai történelem legnagyobb tragédiáinak bekövetkezése előtt. A szélsőséges erők taktikai szövetségre léptek egymással. Manapság is hasonló folyamatokat látunk.

Tusk azt is bevallotta, hogy nyugtalanítják azok a kommentárok, amelyek az EU-ellenes és németellenes hangokat erősítik és szerinte ez most már a fő politikai diskurzussá vált.

"Megdöbbentem azon, hogy Ciprasz úr beszédét, amit az Európai Parlament előtt tartott és arról szólt, hogy Németország a második világháború után adósságelengedésben részesült, miközben Görögországot kizárták ebből, milyen sokan támogatták a képviselők között. Először láttam a radikálisokat ilyen heves érzelmekkel, ennyire németellenes hangulatban. És az majdnem az Európai Parlament felére igaz volt. Ezért mondom, hogy szerintem senki, főleg nem Németország ennek az egész folyamatnak a győztese" - mondta.

Szerinte széles körben érezni lehet a türelmetlenséget, nem az egyének, hanem a társadalom szintjén. Ez a jelenség pedig a forradalmak felvezetője szokott lenni.