Szijjártóék adtak 3 milliárdot egy győri cégnek

2015.07.17. 15:41

A padlógyártó győri Graboplast Zrt. a következő két évben 8,7 milliárdos beruházást hajt végre, hogy többet tudjon exportálni, ehhez egy egyedi kormánydöntés alapján 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap, jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szerinte ez a pénz sokszorosan meg fog majd térülni. A beruházásnak exportnövelő hatása lesz, és ez a kormánynak fontos, a miniszter szerint a mostani háromezer helyett tizenkétezer olyan vállalat kell Magyarországon, amely versenyképes tud lenni az exportpiacon.

A Graboplast a "déli nyitás" keretében a Dél-Afrikai Köztársaságban 3600 vasúti kocsi speciális padlózatának gyártására készül, a "keleti nyitás" keretében pedig 2000 orosz iskola padlózatának burkolatát szállítja.

A Graboplast 2014-ben 17,5 milliárd forint árbevételt ért el, eredménye megközelítette az 1 milliárd forintot. A társaság több mint 80 országba exportál, az export aránya meghaladja a 93 százalékot. A cég a lakossági padlók előállítása mellett olyan saját fejlesztésű speciális padlóburkolatokat gyárt, mint például a közületi, sport és járműipari padlók.