Fizetnek a görögök, mint a kisangyal

2015.07.20. 16:48

Görögország megkezdte az Európai Központi Bankkal (EKB) szemben hétfőn esedékes hitelrészlet, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben fennálló törlesztési hátralék kifizetési folyamatát - közölték görög pénzügyminisztériumi tisztségviselők.

A július 20-án lejáró államkötvényeiért Görögországnak 3,5 milliárd euró tőkét és 700 millió euró kamatot kell törlesztenie az euróövezeti jegybanknak. A valutaalapnak két részlettel tartozik a görög állam, amely június 30-án egy nagyjából 1,6 milliárd eurós, július 13-án pedig egy 456 millió eurós fizetési kötelezettségnek nem tett eleget.

Az összesen 6,25 milliárd euró átutalását az teszi lehetővé, hogy az Európai Unió tagállamai felszabadították a Görögország sürgős finanszírozási igényeinek biztosításához szükséges forrásokat pénteken. A görög kormány három hónapra 7,16 milliárd euró áthidaló kölcsönt kapott az uniós segélyalapból, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM).

Legközelebb egy hónap múlva, augusztus 20-án kell nagyobb összeget törlesztenie Görögországnak a nemzetközi hitelezőknek, akkor is az EKB-nak kell fizetnie 3,2 milliárd eurót.

Mi lesz Ciprasszal? 

Hónapok óta először a héten ismét Athénba látogatnak az EKB, az IMF és az Európai Bizottság szakértői, hogy felmérjék a görög gazdaság állapotát. Ez a hét kulcsfontosságú lesz Alekszisz Ciprasz miniszterelnök politikai jövőjének szempontjából is, ugyanis a múlt héten kötött megállapodás alapján a görög parlamentnek legkésőbb szerdán újabb reformokat kell jóváhagynia.

Múlt héten szerdán a kormányzó Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) 149 képviselőjéből 39 hátrált ki Ciprasz mögül, amikor a parlamentben a nemzetközi hitelezőknek a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe elvárt feltételeiről szavaztak. Ezen a héten kell jóváhagyni a polgári perrendtartástól szóló új törvényt, valamint át kell ültetni a görög jogrendbe a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló irányelvet is. Görög lapértesülések szerint Ciprasz bizalmi tesztként fogja fel az újabb szavazást, és lemond, ha további képviselők állnak ki mögüle.

Három hét zárva tartás után hétfőn kinyitottak a bankok, miközben az általános forgalmi adó kulcsa egy sor termék esetében 13 százalékról 23 százalékra emelkedett.

Krugman nem gondolta volna 

Csípős bírálatban részesült a görög kormány a megszorítások egyik legismertebb ellenzőjétől. Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a CNN amerikai hírtelevíziónak vasárnap adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy talán túlbecsülte a Ciprasz-kormány szakértelmét.

"Nem is gondoltam, hogy képesek lehetnek mindent egy lapra feltenni, és nincs vészforgatókönyvük arra az esetre, ha nem kapják meg a kért pénzügyi támogatást" - mondta az ismert közgazdász, akit elmondása szerint sokkolt, hogy a görög kormány azt hitte, alternatív terv nélkül is egyszerűen követelhet jobb feltételeket a hitelezőktől. Krugman megismételte, hogy a helyzet mindenképp reménytelen, a görögöknek szabott új feltételek rosszabbak, miközben a régebben javasoltak sem bizonyultak működőképesnek.