Vida Ildikó a távozásakor beszólt Orbánnak

2015.07.20. 14:00
Két hónapja lemondott, július 20-án pedig távozik a NAV éléről Vida Ildikó. Vida egy munkatársainak írt körlevélben azzal indokolta a lemondását, hogy a NAV-ot és a személyét ért támadások során tanúsított hozzáállás "szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan", ráadásul Orbán Viktor kért tőle valamit, amit nem akart teljesíteni. Vida távozását a NAV és az NGM is megerősítette.

Levélben indokolta meg kollégáinak a távozását a NAV éléről Vida Ildikó. Ebben elsősorban az őt és családját ért támadásokra, illetve a kormány részéről tapasztalt bizalomhiányra hivatkozik – derül ki a Figyelő által közölt levélből.

Mint azt délelőtt megírtuk, Vida Ildikó távozik az adóhatóság éléről, átadta a munkakörét és a feladatait Varga Árpád elnökhelyettesnek. Vida a levélben azt is jelzi, ahogy arról beszámoltunk, hogy már két hónapja benyújtotta a lemondását:

Tájékoztatom a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi munkatársát, hogy 2015. május 20-án benyújtottam Orbán Viktor miniszterelnök úr részére elnöki munkakörömről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyomról való lemondásomat.

Vida azt írja, hogy a lemondásához a következő dolgok vezettek:

  • „az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei” 
  • „a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások” 
  • „a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések” 
  • „valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása”

Vida a munkatársaknak írt levélben nem foglalkozik a kitiltási üggyel, illetve azzal, hogy őt miért tiltották ki az Egyesült Államokból. Hosszan boncolgatja viszont a kormánnyal való kapcsolatát. Sérelmezi például, hogy az életpálya kialakításához szükséges dolgokat határidőre elkészítette, de „az minden igyekezetem és erőfeszítésem, valamint a kormányzati ígéretek ellenére nem került az Országgyűlés elé benyújtásra".

A NAV így indokolja a két hónapot

A NAV megerősítette az Indexnek, hogy Vida Ildikó két hónappal ezelőtt lemondott. A hivatal a következő közleményt küldte az Indexnek:

Vida Ildikó 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap, tehát a mai nappal Vida Ildikó elnöki jogviszonya megszűnik. Az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja a NAV-ot.

Vida azt is írja, hogy „mélységes megdöbbenéssel” szembesült a NAV átalakítására vonatkozó kormányzati elképzelésekkel. A NAV-ot ugyanis szerinte senki nem kérdezte meg, „szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta”. Ez tehát nem is burkolt kritika az Orbán Viktor, Varga Mihály és Lázár János által emlegetett átalakítások felé. Vida rosszallóan jegyzi meg, hogy ezek a kormányzati elképzelések minden igyekezete ellenére „makacsul tartják magukat”. 

Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. 

És ezután jön a legkritikusabb megjegyzés: bármelyik elképzelés végrehajtása – „mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik – részemről vállalhatatlan”.

Vida egy érdekes mondattal folytatja. 

Ezek a körülmények eredményezték azt, hogy – a Miniszterelnök Úr kérése ellenére – úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem.

Itt ugyanakkor Vida nem fejti ki bővebben, mit kért tőle Orbán Viktor, és miért nem hagyott neki választási lehetőséget.

Vida Ildikó levele azért is érdekes, mert a NAV távozó elnöke egyértelműen közel áll Simicska Lajoshoz. Így a távozásának körülményei, indokai az Orbán–Simicska-harc egyik állomásaként is értelmezhetők.

Az NGM köszöni, sok sikert kíván

Délután a Nemzetgazdasági minisztérium is megerősítette Vida Ildikó távozását. Az NGM ezt azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság korszakhatárhoz érkezett, "a cél immár nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése". A minisztérium szerint Vida Ildikó "rendkívül komoly" szerepet vállalt az államháztartási egyensúly megteremtésében, sikeresen vonta össze az APEH-ot és a VPOP-t.  Az NGM szerint a vezetése alatt az elmúlt években jelentősen nőttek az adóbevételek, jelentősen csökkent a feketegazdaság aránya. 

Az előttünk álló gazdasági korszakhoz megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség. 

A kormány a jelenleginél "feladatorientáltabb, ügyfélbarátabb adóhivatalt kíván létrehozni, amely jobban illeszkedik a gazdaság új szerkezetéhez". Az új elnököt az átalakítást érintő legfontosabb döntések meghozatala után nevezik ki. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezúton is megköszöni Vida Ildikónak elnöki feladatainak ellátását, "további munkájához sok sikert kíván".